Науковці з Тернополя, Києва та Львова відзначили 100-річчя найвідомішої наукової інституції України

20 листопада 2018 року в освітньо-мистецькому центрі «Політехнік» відбулась Урочиста академія з нагоди ювілейної дати однієї з найвідоміших наукових інституцій — Національної академії наук України.

НАНУ веде свою історію з 27 листопада 1918 року, коли відбулися установчі збори Української академії наук. Її першим президентом обрано Володимира Вернадського. З 1962 року НАНУ очолює Борис Патон. Назва академії змінювалося чотири рази. У 1918-1921 роках вона була Українською академією наук, у 1921-1936 рр. — Всеукраїнською академією наук, у 1936-1991 рр. — Академією наук Українською РСР, у 1991-1993 рр. — Академією наук України, а з 1994 року отримала нинішню назву.

Ювілей потужної наукової організації став хорошою нагодою для науковців Тернополя, Києва та Львова, а також представників міської та обласної влади зібратись у стінах вишу та обговорити спроможність академічної науки, як 100 років назад, так і сьогодні виконувати своє головне завдання — забезпечувати необхідний для нашої держави розвиток фундаментальних досліджень, вирішувати важливі науково-технічні проблеми та увійти в світовий і європейський науково-технологічний простір.

У слові-зверненні до учасників і гостей щодо історії та сьогодення Національної академії наук України ректор університету, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, д.т.н., проф. Петро Ясній відзначив, що Академія була створена в роки національно-визвольних змагань для піднесення української науки та консолідації інтелектуальних сил нації. Цю місію Академія гідно пронесла через сто років і сьогодні вітчизняна наука має значні досягнення, які визнаються на світовому рівні.

Також ректор наголосив, що університет провадить тісну співпрацю з Національною академією наук України, долучається до виконання спільних наукових проектів та наукових досліджень, бере участь в підготовці та атестації науково-педагогічних кадрів, роботі в аспірантурах та спеціалізованих радах Академії наук. Свій виступ П.Ясній завершив доповіддю про академічні установи Західного регіону України у співавторстві з головою Західного наукового центру НАН України та МОН України З.Назарчуком.

З увагою присутні заслухали: В. Шендеровського, професора, віце-президента Українського фізичного товариства, провідного наукового співробітника Інституту фізики НАН України про долі дванадцятьох президентів Національної академії наук України; Р. Пляцка, д.ф-м.н., провідного наукового співробітника Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України щодо історичного шляху Наукового товариства імені Т. Шевченка, 145-річчя заснування якого відзначили у жовтні цього року. З доповідями також виступили представники академічної спільноти Тернопільського державного медичного університету ім. Я.Горбачевського, Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, Тернопільського національного економічного університету й інші учасники.

Науковців тернопільських вишів з нагоди 100-річчя Національної академії наук України та за вагомі здобутки у науковій діяльності відзначили грамотами та подяками Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, Тернопільської міської ради та Малої академії наук України. Нагороди різних рівнів вручили посадовці: заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик, заступник голови обласної ради Любомир Крупа, заступник міського голови Леонід Бицюра.

В рамках заходу у фойє освітньо-мистецького комплексу було представлено виставку про творчий і життєвий шлях перших 12 членів Академії наук України, документальний фільм про діяльність та творчий шлях президента Національної академії наук України Б.Є.Патона, фільми, презентації Малої академії наук України та навчальних закладів Тернопільщини.