На Дні кібербезпеки школярі та студенти дізналися, які небезпеки приховує інтернет-простір

У 1988 році 30 листопада в інтернеті було зафіксовано першу потужну вірусну атаку — епідемію мережевого вірусу, який назвали «Хробак Морріса». З того часу саме в цей день ІТ-спільнота відзначає Міжнародний день захисту інформації (Cyber Security Day), організовуючи міжнародні конференції, форуми та інші заходи в сфері кібербезпеки. Наш університет теж долучився до світової ініціативи і 29 листопада 2018 року колектив кафедри кібербезпеки вже втретє проводить просвітницько-пізнавальний захід «Hack-evening 2018», присвячений різноманітним аспектам захисту інформації. Захід відвідали учні 9-11 класів загальноосвітніх шкіл Тернополя, студенти коледжів, першокурсники ІТ-спеціальностей, учні МАНУ.

Привітав учасників зустрічі декан факультету комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії — кандидат технічних наук, доцент Баран Ігор Олегович. Спеціально запрошеним гостем став інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Михайло Свистун, який ознайомив присутніх із завданнями та викликами, що стоять перед кіберполіцією України.

Цікаві доповіді й експерименти підготували для присутніх науковці та студенти ТНТУ.

Так, доцент кафедри кібербезпеки Кареліна Олена у доповіді «Кіберзлочинність — українські реалії чи вигаданий міф?» розповіла присутнім — хто такі хакери, чи є вони в Україні, що вони роблять в кіберпросторі та чи існують загрози для кожного з нас. Викладач не лише розповіла про потенційні загрози, а й навела приклади реальних атак на українські державні установи, критичні інфраструктури та приватні компанії, які мали місце на протязі двох останніх років в Україні. Під час виступу викладач окреслила основні кроки, які робить Україна в напрямку захисту інформаційного простору, зокрема в сфері законодавства та організації роботи відповідних структур.

У наступному виступі студенти третього курсу спеціальності 125 «Кібербезпека» Єпур Вадим та Баняс Богдан розмірковували з присутніми на тему «За вами слідкують — це не параноя?». Хлопці не лише розповіли про можливість стеження за людьми в різних країнах світу, а й продемонстрували практичний експеримент з можливістю підключення до публічних камер окремого міста чи організації за умови, що були порушені умови їх налаштування та підключення з точки зору безпеки. У другій частині виступу доповідач намагався переконати присутніх у тому, що заклеювання камер ноутбуку через параною стеження — це лише модний тренд. Але в кінці кінців, він сам став жертвою атаки інших студентів, яким вдалось отримати його приватні світлини через камеру його особистого ноутбука.

Студенти першого курсу Захарків Максим та Гуменюк Вадим продемонстрували, як виглядають представники хакерського угрупування Anonymous. Вони намагались з'ясувати з присутніми, ким власне є члени цієї групи – кібер-терористами чи сучасними Робін Гудами. Студенти продемонстрували також дію однієї з програм-стілерів (Stealer), які дозволяють не лише отримати доступ до персональної інформації користувачів, а й приховано зробити їх приватні світлини, вкрасти паролі до соціальних мереж чи інтернет-банкінгу.

Не менш цікавою була доповідь третьокурсників Івашина Дениса та Стьопи Дмитра «Ілюзія обману, або чи можна вірити власним очам в інтернеті?». Хлопці розповіли про різницю протоколів http та https, зокрема про їх вразливість, та про атаку «Людина посередині» («Man in the Middle»). Крім того, студенти підготували демонстрацію такої атаки на публічну Wi-Fi точку доступу, яку можна знайти у кафе, клубах, місцях проведення дозвілля. В результаті присутні переконалися, що хакери здатні замінити чи спотворити інформацію на деяких сайтах, створити перешкоди для їх перегляду або ж перехопити аутентифікаційні дані користувача під час спроби авторизуватись на бажаному сайті.

Під час заходу також було проведено бліц-опитування на комп'ютерну тематику та обізнаність у сфері кібербезпеки. За результатами опитування найактивніші учасники отримали призи.