До відома студентів!
Бажаючих пройти практику у фірмі «Устронянка» (студенти 2-3 курсів), а також дізнатись про навчальні та стипендіальні програми в Польщі, просимо звертатись у Центр міжнародного співробітництва ТДТУ ім.І.Пулюя, к.44.
6 жовтня 2009 року о 12.30 год. в ауд. 79 відбувся семінар презентація програм обміну для студентів в Республіці Польща. Перед присутніми виступили проректор з науково-методичної роботи ТДТУ ім.І.Пулюя Степан Федорович Дячук, старший викладач кафедри верстатів та інструментів Іван Дмитрович Мокрицький, директор Центру міжнародного співробітництва ТДТУ ім.І.Пулюя Валерій Володимирович Лазарюк, які ознайомили студентів з особливостями практики на підприємстві «Устронянка», а також повідомили про критерії відбору студентів у наступному році. Студенти, що проходили практику цього літа на підприємствах «Устронянка» представили свої розповіді та фотографії про практику у м. Устронь та Бяла та екскурсії у м. Берлін та Прага.
Крім того, на зустрічі координатор українсько-польських програм студентського обміну Центру міжнародного співробітництва Мар'яна Кріль ознайомила аудиторію з рядом інших навчальних програм, стипендій, а також програм у галузі роботи громадських організацій, які відбуваються в польських освітніх та громадських організаціях.

Коротко подаємо інформацію про навчальні та стипендіальні програми в Польщі.

www.studytours.pl
STP для студентів – одна з перших польських циклічних програм, що спрямовані на молодь зі Східної Європи. У її рамках запрошуємо здібних студентів віком від 18 до 21 року з Білорусі, України та Російської Федерації (з Калінінградської та Ленінградської областей) до участі в навчальних візитах у Польщі. Студенти подають індивідуальні заявки на участь у програмі й потрапляють до неї на конкурсній основі. Поїздки відбуваються в малих 10-особових групах двічі на рік – навесні й восени.

www.studyinpoland.pl – англомовна сторінка про можливості навчання в Польщі для іноземних студентів.

www.msz.gov.pl, www.studium.uw.edu.pl – інформація про стипендії польського уряду для молодих науковців з України, Білорусі, Росії, а також країн Середньої Азії та Кавказу в таких галузях: міжнародні стосунки, історія, політологія, журналістика, соціологія, суспільна психологія, етнологія, культурознавство, право, адміністрація та менеджмент. Подача документів до 1 березня поточного року. Інформацію про оголошення конкурсу та висилання документів шукати на початку року на вищезгаданих сторінках.

www.kirkland.edu.pl – стипендіальна програма ім. Лейна Кіркленда для кандидатів з України, Білорусі, Росії та Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану та Молдови. Головна мета програми – переказ польського досвіду у галузі системної трансформації в рамках двосеместрової освітньої програми (для осіб з вищою освітою) в польських університетах та 2-4-тижневого професійного стажування в державних чи приватних структурах. Термін подачі документів – 15 березня поточного року.

www.study-in-wroclaw.pl – освітня програма «Тепер Вроцлав», яка має на меті залучати студентів зі Східної Європи до навчання у вроцлавських вузах на платній та стипендіальній основах.

www.nck.pl/?gp – піврічна стипендіальна програма для митців «GAUDE POLONIA». Програма скерована до митців, які вирізняються значними досягненнями у своїй галузі, просять підтримати проекти, які мають велику мистецьку вартість, мають щонайменше дві рекомендації від відомих творців у цій галузі.
Галузі мистецтв, для яких може надаватись стипендія: музика, художнє мистецтво, консервація і охорона пам’яток, література/переклад, фільм, фотографія, історія і критика мистецтва, театру і фільму.
Термін подачі документів – 15 жовтня поточного року.

www.ekpu.lublin.pl – Європейський колегіум українських і польських університетів щороку надає 20 стипендій у розмірі бл. 2000 злотих для чотирирічного навчання в аспірантурі у Люблінських університетах, а саме: Люблінському католицькому університеті, Університеті Марії Кюрі-Склодовської, Сільськогосподарській Академії, Люблінській Політехніці і Медичній Академії.
Термін подачі документів – кінець квітня поточного року.

www.pwr.wroc.pl – Вроцлавська Політехніка щороку надає декілька стипендій кандидатам зі Східної Європи на навчання на бакалавраті або магістратурі у цьому навчальному закладі. Термін подачі документів – березень поточного року.

www.scholarships.visegradfund.org – інформація про стипендії на навчання в університетах країн Вишеградської четвірки.

www.kew.org.pl - сторінка Колегії Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського, на якій також є чимало інформації про навчальні програми для студентів та молодих науковців.

Інформацію про програми обміну також шукайте на офіційний сторінці польського дипломатичного представництва в Україні - Посольстві РП в Україні.