Все про кібербезпеку знають у ТНТУ

Про кібербезпеку сьогодні не говорить хіба що лінивий. 30 листопада світова спільнота святкує Міжнародний день захисту інформації. ТНТУ вже традиційно долучився до світової ініціативи, провівши просвітницько-пізнавальний захід «Hack-evening 2019». Захід відвідали учні 8-11 класів шкіл Тернополя, студенти коледжів, інших університетів та усі охочі, хто прагнув дізнатись, як вберегти себе та близьких від загроз на просторах Інтернету.

Щороку студенти та викладачі кафедри кібербезпеки дивують присутніх цікавими фактами та доповідями в галузі інформаційної безпеки. Не став винятком і цей рік.

Так, студенти третього курсу спеціальності кібербезпека Маслій Ростислав та Мокрицький Микола розповіли присутнім історію про німецького хакера Яна Крислера, якому вдалося отримати та відтворити відбиток пальця міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляйен з фотографії, зробленої під час прес-конференції. Студенти продемонстрували присутнім практичний експеримент та подарували одному з учнів копію відбитку його пальця. Не зважаючи на те, що для підготовки доповіді їм знадобилися теоретичні знання з фізики, хімії, кібербезпеки та чимало практичних навиків обробки зображень, роботи з полімерами та іншими хімічними речовинами, хлопці здивували присутніх, використавши сосиску для злому телефону через відбиток пальця.

Студенти четвертого курсу Єпур Вадим та Івашин Денис розповіли присутнім про соціальну інженерію або психологію обману. Хто з відомих людей став жертвою обману, які технології використовують хакери, як не попастись на гачок злочинців в Інтернеті. Денис провів практичний експеримент, створивши фейковий профіль в Instagram з метою підтвердити гіпотезу про те, що користувачі соціальних мереж часто є дуже довірливими і з легкістю можуть поділитись з хакерами персональною інформацією, навіть не підозрюючи про це.

Школярі отримали колосальне задоволення від театрального дійства, яке влаштували студенти другого курсу Захарків Максим та Гуменюк Вадим. Хлопці розповіли, що таке Remote Access Trojan і, найголовніше, показали, як це працює на практиці. Втрачена курсова, змінена заставка робочого столу, перегляд персональних фотографій, управління мікрофоном та камерою вашого ноутбука — це найменше лихо, яке може принести цей троян.

Дрони-вбивці — це фантастика чи реальність? Всім боятися чи заспокоїтися? Про це та трохи більше розповіли присутнім викладачі кафедри фізики Скоренький Ю.Л. та Крамар О.І. Школярі зрозуміли, як керувати дронами, з цікавістю спостерігали за квадракоптерами, що час від часу хвилювали своєю несподіваною появою. Реклама твердить: «Сам не свій, коли голодний». Юрій Скоренький розповів про те, коли ти сам не свій у віртуальному світі. Діти дізналися, що таке deepfake і як з ним боротися?

Під час заходу також було проведено бліц-опитування на комп'ютерну тематику та обізнаність у сфері кібербезпеки, за результатами якого найактивніші учасники отримали цінні призи від партнера кафедри — компанії ELEKS, яка входить до переліку топ-100 найкращих аутсорсингових компаній світу. До речі, компанія із задоволенням запрошує на практику та на роботу кращих студентів спеціальності «Кібербезпека».

Завідувач кафедри кібербезпеки та модератор заходу Наталія Загородна закликала майбутніх абітурієнтів спробувати себе в ІТ-галузі — стати спеціалістом захисту інформації в правоохоронних структурах, державних установах та різних ІТ-фірмах, де переважно і працюють випускники університету.