Викладач університету відвідав Кремнієву долину

На початку цього року доцент кафедри програмної інженерії Дмитро Михалик відвідав Сполучені Штати Америки, зокрема Кремнієву долину — один з найбільших центрів розвитку світових інноваційних технологій.

Основною метою візиту Дмитра Михалика було надання допомоги та консультування під час міграції в AWS клауд систем для роботи з великими даними на основі Hadoop/Hive/Spark технологій.

У місці, де вдруге за останні півстоліття відбувається масштабна культурна революція, яка радикально змінює життя планети, доценту ТНТУ вдалося ближче познайомитися з ІТ-стартап-культурою Кремнієвої долини, з середини подивитися на організацію роботи технологічних компаній та перейняти досвід та кращі практики з менеджменту та розробки програмного забезпечення світового рівня.

«Особливістю Кремнієвої долини є те, що великі технологічні компанії знаходяться в безпосередній близькості один від одного — в радіусі 5 кілометрів можна зустріти кампуси Facebook, Google, Apple, NASA, Tesla, Intel і багатьох інших. А подекуди конкуренти можуть мати свої офіси просто через дорогу один від одного, що створює своєрідну культуру та стимулює до інновацій», — розповів Дмитро Михалик.

«Організація роботи в стартапах Кремнієвої долини просякнута духом відкритості, усі працюють в опенспейсі, за ідентичними робочими столами незалежно від посади чи повноважень. Ніяких приватних кабінетів чи виділених робочих місць тут немає. Повсякденні обговорення в середині команд проходять в окремо організованих прозорих кімнатах і тривають не більше тридцяти хвилин», — це ще одне із вражень нашого колеги.

Під час перебування у США Дмитру Михалику також вдалося зустрітися з колишнім випускником Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за спеціальність 121 «Інженерія програмного забезпечення» Юрієм Брунцем, який вже багато років мешкає у Кремнієвій долині та встиг попрацювати в ряді технологічних компаній, серед яких Facebook та People.ai.

Знайомство з високими технологіями та ІТ-стартап-культурою Кремнієвої долини, безпосереднє спілкування з передовими розробниками ПЗ та інформаційних технологій, вивчення організації роботи технологічних компаній, на думку завідувача кафедри програмної інженерії Михайла Петрика, дозволить колективу кафедри та факультету комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії використати цей без сумніву безцінний досвід та найкращі практики з менеджменту, методологій та розробки програмного забезпечення світового рівня та впроваджувати на його основі нові освітні програми для підготовки фахівців спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення», програми наукових досліджень та участі у міжнародних конкурсах та ІT-старапах .

Місце, де офіційно зародилася Кремнієва Долина – колишній гараж Hewlett-Packard
Googleplex – штаб квартира компанії Google Inc.
В’їзд на територію кампусу Facebook прикрашає стенд, який зроблено на вивісці колишнього власника цього кампусу компанії Sun Microsystems
«Головний» Apple Store розташовано одразу поряд з новим кампусом Apple Campus 2
Стенфордський університет є невід'ємною частиною долини, у ньому готуються майбутні працівники для багатьох компаній регіону
Будівля інформатики Вільяма Гейтса – один із корпусів Стенфорду, де навчаються майбутні ІТ спеціалісти
Стенфорд постійно розвивається та з’являються усе нові та нові корпуси для передових напрямків досліджень. На фото щойно добудована будівля з Neuroscience досліджень. Варто зауважити, що корпуси тут як правило створюються за рахунок зовнішніх інвестицій чи меценатство.