«День кар’єри ЄС» у Тернополі, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя,
7 жовтня 2020 року

Українці мають широкі можливості зробити кар’єру у проектах ЄС — експерти

Українська молодь має широкі можливості отримати роботу у проектах та програмах ЄС, міжнародних компаніях, а також це стосується стажування в європейських інституціях. Про це йшлося в рамках «Дня кар’єри ЄС» у Тернополі («Дні кар’єри ЄС» щорічно проводяться за підтримки Представництва ЄС в Україні у 15 містах нашої країни).

Радниця з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Давидова зазначила, що про усі вакансії та стажування у Представництві ЄС повідомляється на офіційному сайті, на сторінках у соцмережах, а також про вакансії повідомляють програми та проєкти ЄС. Лише нещодавно було 4 такі вакансії у Поедставництві, з них – 2 нові посади. Вона підкреслила, що вимоги до кандидатів є прозорими і публікуються одразу.

Проректор з наукової роботи Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Павло Марущак наголосив, що у цьому виші сьогодні студенти можуть навчатися не лише за основною програмою, але й долучати предмети з суміжних професій, адаптувати навчання до своїх кар’єрних планів. Також він зупинився на співпраці з бізнес-середовищем у питанні коригування навчальних планів та подальшого працевлаштування студентів – виш уклав понад 250 угод з бізнесом щодо цього. Тернопільський університет активно розвиває програми міжнародної співпраці, мобільності, обміну, стажувань викладачів та студентів. Перспективним напрямком є стажування у компаніях за кордоном, зокрема, у Польщі.

Директор Тернопільської філії ТОВ «Елекс» Сергій Кутузов відзначив, що у сфері ІТ з’являється все більше можливостей працевлаштування українців у міжнародних компаніях – роботодавці на глобальному ринку орієнтуються на залучення працівників на віддаленій роботі, особливо це проявилось у період пандемії. За його словами, компанія «Елекс»відкриває стажування 2-3 рази на рік і бажаючим потрібно максимально вдосконалювати англійську мову, а вже технічні навички кандидату допоможуть підтягнути належним чином.

Асистентка відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Поліна Драч вважає, що для кар’єри важливо розвивати гнучкість та вміння адаптуватися, бути мультифункціональним. «Важливо вибрати для себе три пріоритетні напрямки розвитку, які у певних складних кар’єрних ситуаціях могли би підстрахувати», - зазначила вони и порадила також звертати увагу на можливості стажування в інституціях ЄС, які оголошуються з певною періодичністю, наприклад, в Єврокомісії, Європарламенті, Раді ЄС тощо.

Як розповіла стажерка відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Анастасія Черкащенко, цього року Представництво оголосило про можливості стажування у різних секторах, в тому числі пов’язаних з енергетичною політикою та торгівлею, тобто наявний дуже широкий спектр спеціальностей, за якими можна проходити стажування у міжнародних організаціях. Для стажування вимагалось подати мотиваційний лист, в якому обґрунтувати своє бажання стажуватися у певному відділі та те, яким чином попередній досвід може допомогти у цьому. Також обов’язково додати резюме та диплом бакалавра за певним обраним напрямком, потрібно знання англійської та української мов, а додаткові мови надають перевагу пошукувачу.

Як підсумував менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков, «День кар’єри ЄС» в Тернополі відкрив серію таких онлайн-заходів у жовтні-листопаді, наступним буде захід у Харкові 12 жовтня і в Чернівцях 16 жовтня, про що додатково буде повідомлено на офіційній сторінці проєкту. Протягом цих заходів буде більш детально розглянуто нові кар’єрні можливості, зокрема, у розрізі пріоритетів Євросоюзу, які впливатимуть на ринок праці.

Довідка: «Дні кар’єри ЄС» проходять щорічно в багатьох містах України протягом чотирьох років в рамках проекту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Це серія публічних заходів, де експерти, роботодавці, викладачі вишів, учасники програм ЄС обговорюють впровадження стандартів і практик Євросоюзу в Україні, можливості участі в освітніх та волонтерських програмах ЄС для розвитку нових бізнес- та професійних можливостей. Цьогоріч вперше заходи проходять в режимі онлайн-трансляцій: вже проведено сім таких івентів, очікується до кінця року ще дев’ять.

Джерело | Euroquiz