Монета з серії «Видатні особистості України»

Національний банк України, продовжуючи серію «Видатні особистості України», вводить в обіг пам'ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену Івану Пулюю — видатному українському фізику та електротехніку, громадському та культурному діяеві.

Презентація пам'ятної монети, присвяченої Івану Пулюю, відбулася 2 лютого 2010 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя під час урочистих заходів з нагоди відзначення 165-річчя від дня народження видатного вченого.

Монету виготовлено зі срібла, якість «пруф», маса в чистоті — 15,55 г, діаметр — 33,0 мм, тираж — 5000 штук. Гурт монети — гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби — Ag 925, маси в чистоті — 15,55 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, в основу композиції покладено один із перших пулюєвих (рентгенівських) знімків якоїсь коштовної оздоби, який І.Пулюй зробив до 1895 р.; унизу півколом — номінал та рік карбування — 5 ГРИВЕНЬ 2010.

На реверсі монети зображено портрет Івана Пулюя, праворуч від якого розміщено написи: ІВАН ПУЛЮЙ 1845–1918 (угорі) та його вислів: «...НЕМА БІЛЬШОГО ГОНОРУ ДЛЯ ІНТЕЛІГЕНТНОГО ЧОЛОВІКА, ЯК БЕРЕГТИ СВОЮ І НАЦІОНАЛЬНУ ЧЕСТЬ ТА БЕЗ НАГОРОДИ ВІРНО ПРАЦЮВАТИ ДЛЯ ДОБРА СВОГО НАРОДУ, ЩОБ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЙОМУ КРАЩУ ДОЛЮ».