165-ліття з дня народження Івана Пулюя

2 лютого 2010 року в університеті відбулися урочисті заходи, присвячені 165-літтю з дня народження Івана Пулюя, видатного українського вченого, громадського та культурного діяча, ім’я якого з гордістю носить наш навчальний заклад.

Розпочалося дійство о 12 годині церемонією покладання квітів до погруддя Івана Пулюя, встановленого у фойє головного корпусу ТНТУ. Адміністрація, викладачі, студенти та чисельні гості, серед яких були і представники місцевої влади, зібралися, щоб віддати шану світлій пам’яті та творчому генію нашого земляка, який так багато зробив для розвитку української науки та культури.

Із привітальним словом до присутніх звернулися: ректор університету, професор Петро Ясній, перший заступник голови Тернопільської держадміністрації Андрій Фліссак і аташе з питань науки та освіти Посольства Республіки Австрії Андреас Веннінґер. Із фойє головного корпусу епіцентр подій того дня перемістився у нещодавно створений музей ТНТУ, в якому центральне місце відведено експозиції, приуроченій Іванові Пулюю. Саме 2 лютого, в день народження цього визначного українця, відбулося відкриття музею.

Ректор університету, професор Петро Ясній в урочистій атмосфері перерізав стрічку, після чого отець Сергій здійснив обряд освячення приміщення та окропив експозицію та усіх присутніх цілющою Йорданською водою.

Не обійшлося і без подарунків. Так, керівник апарату Тернопільської обласної ради Ігор Дулеба подарував музеєві цінну книгу, в якій відображено історію нашого краю, а директор Тернопільського обласного архіву Богдан Хаварівський – конверти та марки із зображенням Івана Пулюя та ксерокопії публікацій про цього дослідника х-променів. Присутні могли також побачити принесене Богданом Васильовичем раритетне видання Біблії українською мовою, помітки на полях якої, як вважають науковці, зроблено Іваном Пулюєм, котрий був одним із перекладачів цього Святого Письма. Цікаві факти озвучив і доцент кафедри фізики Олександр Рокіцький, який багато років працював над дослідженням життя та діяльності нашого визначного земляка. Експозиція музею поповнилась також мальованим портретом Івана Пулюя та книгою про його сина Олександра, які були подаровані доцентом Михайлом Петриком.

Завершальним акордом у симфонії святкування стала урочиста академія, що відбулася в читальній залі науково-технічної бібліотеки ТНТУ. Початок ознаменувався переглядом відеоролика про наш навчальний заклад, урочисту ауру якого підкреслював гімн університету, написаний Олегом Германом.

Родзинкою урочин стала презентація ювілейної монети із портретом Івана Пулюя, яку представив заступник голови Національного банку України Павло Сенищ. Кожен із присутніх у залі мав можливість оглянути цю монету і навіть придбати її для своєї колекції. На урочистій академії також прозвучали доповіді професора Василя Шендеровського та доцента Олександра Рокіцького, у яких науковці висвітлили чимало цікавих фактів з життя та діяльності Івана Пулюя.

Директор науково-технічної бібліотеки Галина Онисько розповіла про раритетні документи, що надійшли з архіву Віденського університету (Австрія). Це копії особової картки студента Івана Пулюя, в якій вписано предмети, котрі вивчав визначний українець, та викладачів, що їх читали, копії листів вченого та його дисертації «Залежність внутрішнього тертя газів від температури», яку науковець захистив 4 травня 1876 року, здобувши ступінь доктора філософії. Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Лариса Оленич представила присутнім упорядкований нею бібліографічний покажчик творів Івана Пулюя, який стане у пригоді кожному, хто цікавиться доробком цього ученого. А голова Гримайлівської селищної ради Ольга Приймак розповіла, як її односельці вшановують пам'ять свого видатного земляка, передаючи її з покоління у покоління.

Урочистості завершилися. Оглянувши колекцію марок із портретом Івана Пулюя, зібрану головою Тернопільської обласної організації філателістів Валерієм Матвєєвим, присутні покидали залу науково-технічної бібліотеки. Та кожен із них ніс у серці слова Івана Пулюя, які неоднаразово звучали під час урочин: «Нема більшого гонору для інтеліґентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».

Наталія Гавдида