Науковця Романа Рогатинського удостоєно державної нагороди

Указом Президента України від 22 січня 2022 року №27/2022 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України» присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» професорові кафедри автомобілів Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, д.т.н., проф., академіку Піднімально транспортної академії наук України Рогатинському Роману Михайловичу.

Щиро вітаємо Романа Михайловича з почесною відзнакою та бажаємо творчої наснаги, вагомих досягнень у здійсненні всього задуманого та нових здобутків у роботі й наукових пошуках!

Довідково. Рогатинський Р.М. відомий на Тернопіллі та в Україні науковець. Народився у 1955 р. в Тернополі. У 1976 р. закінчив механічний факультет Тернопільської філії Львівського політехнічного інституту і здобув диплом інженера-механіка за спеціальністю «Технологія машинобудування, металорізальні верстати і інструменти». Після закінчення інституту працював інженером-технологом у механічному цеху заводу автомобільних агрегатів м. Гродно (Білорусь) та інженером виробничого об'єднання "Тернопільський комбайновий завод".

Свій професійний шлях Роман Михайлович Рогатинський нерозривно поєднав із Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя.

У 1978 році прийшов у Тернопільську філію Львівського політехнічного інституту завідувачем лабораторії кафедри технології машинобудування. У 1989 році переведений на посаду асистента, а в 1992 році — старшого викладача кафедри технології машинобудування цього ж вищого навчального закладу, який у 1991 році був перейменований у Тернопільський приладобудівний інститут.

У 1995 році переведений на посаду доцента кафедри технології машинобудування, а в 1996 — присвоєно вчене звання доцента цієї ж кафедри.

У 1998 році — професор кафедри технології машинобудування ТДТУ. Увійшов до складу спеціалізованої ради К 35.01.02 із захисту дисертацій при Луцькому державному технічному університеті, від 1999 року є членом спеціалізованої вченої ради Д 26.056.08 при Київському національному університеті будівництва і архітектури, а в 2000 р. призначений заступником голови спеціалізованої ради Д 58.052.02 при ТДТУ.

Від 2000 року — завідувач кафедри економіки виробничої діяльності ТДТУ, призначений членом екпертної ради ВАК України з галузевого машинобудування. Є членом редколегії «Вісника ТНТУ», «Галицького економічного вісника».

у 2007–2020 роках — проректор з наукової роботи Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

З 2020 р. – до цього часу — професор кафедри автомобілів.

Наукові праці стосуються сільськогосподарського машинобудування та підіймально-транспортних машин, а саме питань розробки, моделювання та оптимального проектування гвинтових та інших транспортерів, транспортно-технологічних систем і процесів, дослідження та поглиблення теорії сипких середовищ, розробки теорії поелементної взаємодії тіл у потоці, техніко-економічного обґрунтування впровадження нових систем машин.

Загальна кількість наукових публікацій становить більше 300.

Нагороджений Почесною грамотою МОН України (2007р.), Подякою Прем’єр-міністра України (2009р.), нагрудним знаком МОН України „Відмінник освіти України” (2011р.).