До уваги абітурієнтів та їх батьків!

МОН надає роз'яснення щодо окремих питань прийому до вищих навчальних закладів:

10.08.2010 №1/9-541

Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам головних управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій

Керівникам вищих навчальних закладів

Щодо окремих питань прийому на навчання до вищих навчальних закладів

У зв’язку з надходженням звернень щодо окремих питань прийому на навчання до вищих навчальних закладів, Міністерство освіти і науки роз’яснює.

Відповідно до пункту 5.9 Умов прийому до вищих навчальних закладів України (зі змінами), затверджених наказом Міністерства освіти і науки від 18.09.2009 № 873, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 06.10.2009 за № 930/16946 (далі – Умови прийому), зарахування вступників на денну форму навчання за кошти фізичних і юридичних осіб здійснюється після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму підготовки (спеціальності), але не пізніше 25 серпня.

Враховуючи, що окремі абітурієнти не пройшли конкурсний відбір на місця державного замовлення та виявили бажання навчатись на платній основі в інших вищих навчальних закладах, МОН не заперечує проти прийому заяв і документів та проведення конкурсного відбору таких осіб на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб за умови наявності вакантних місць ліцензованого обсягу вищого навчального закладу незалежно від рівня акредитації, підпорядкування та форми власності. Вищий навчальний заклад, у разі необхідності, може оголосити такий прийом за рішенням приймальної

комісії після завершення зарахування на місця державного замовлення та за кошти фізичних і юридичних осіб. Зарахування на вакантні місця за кошти фізичних і юридичних осіб проводиться за рейтингом у порядку, визначеному розділами 16-18 Умов прийому, не пізніше 25 серпня 2010 року.

У разі невиконання державного замовлення на навчання без відриву від виробництва, прийом на який здійснювався у терміни, визначені для денної форми навчання, МОН, як виняток, дозволяє проведення додаткового прийому заяв і документів, проведення конкурсного відбору та зарахування до 25 серпня 2010 року для осіб зазначеної категорії.

Для вступників, зазначених абзацами третім та четвертим цього листа, відмітка на зворотному боці сертифіката про подання заяв та документів на вступ може не проставлятися.

Міністерство наголошує також на суворому дотриманні вимог щодо формування та коригування списку рекомендованих до зарахування, визначених Умовами прийому та роз’яснених листом МОН від 02.08.2010 №1/9-519. Зокрема, необхідно дотримуватись п’ятиденного терміну подання оригіналів документів після оприлюднення списків осіб, рекомендованих до зарахування та послідовності формування списку. Не допускається зарахування осіб з нижньої частини списку лише тому, що вони вже подали оригінали документів.

Міністр Д.В. Табачник