Віденський бал

Віденський бал пройшов у Тернопільському національному технічному університеті 28 жовтня 2010 року. Його влаштували студенти факультету економіки та підприємницької діяльності. Бал відкривали під супровід оркестру і під вихід викладачів вузу. А більшість студентів у своє задоволення вальсували у нарядах ще зі шкільного випускного вечора.

Запросити даму на вальс треба було наступним чином: «Не відмовте мені у бажанні потанцювати з вами». Однак кавалер не повинен наказувати дамі. Перший танець належить жінці, з якою він прийшов, а другий — дамі, яка стоїть поруч, — розповідали ведучі всім присутнім правила етикету Віденського балу.

Після кількох таких настанов студенти перевірили себе на практиці. Відтак хлопці у екстравагантних костюмах запрошували на танець дівчат у пишних вечірніх сукнях. І кілька пар граційно та легко пустились у віденський вальс. Не залишились осторонь від такої спокуси і викладачі, котрі у танцювальній майстерності не відставали від своїх вихованців.

— Віденський бал ми провели, аби показати студентам його шарм та чудову атмосферу. Свято планували організувати ще торік, але нам це не вдалося, - розповідає ведуча та одна з організаторів балу Юлія Меленчук.

— Взяти участь у святі ми пропонували всім факультетам університету. Також запросили і викладачів, адже студентське життя неможливе без них. Викладачі нам завжди допомагають в організації різних заходів.

Відкривали бал король та королева, герцог та герцогиня. І це ще не весь перелік високотитулованих гостей. Ними були викладачі університету. Вони утворили вісім пар і станцювали полонез, який гучними оплесками зустріли гості свята.

— Коли студенти нам запропонували долучитись до балу, ми відразу погодились. Адже студенти та викладачі нашого факультету — це велика дружня сім'я. Ми збагачуємо студентів своїм досвідом, а вони нас наповнюють своєю молодістю, — зазначає декан факультету економіки і підприємницької діяльності Галина Ціх.

— Полонез викладачі освоювали протягом трьох тижнів під керівництвом одного із тернопільських хореографів. Ми збирались після занять і прекрасно проводили час. З нагоди балу я спеціально придбала вечірній наряд.

Віденський бал вели дві пари ведучих, які давали присутнім уроки вальсу. Вони вмовляли гостей дарма не гаяти часу і насолоджуватись танцем. На святі студенти були у вишуканих нарядах. Хтось купував чи позичав одяг у друзів, а хтось брав його на прокат. Щоправда, більшість студентів знайшли у гардеробі наряди ще зі шкільного випускного вечора.

— На бал я одягнув костюм, який купив цьогоріч для випускного. А метелик позичив у знайомого, - з посмішкою зізнається першокурсник Роман Яремко.

— Віденський бал — це дуже велика подія для мене. Дотепер я не знав, що таке вальс. Танцями раніше не займався. А напередодні балу вирішив спробувати свої сили. Тепер з'явилося бажання не залишати розпочату справу. Можливо оберу один із напрямків сучаного танцю: аренбі чи хіп-хоп.

У класичному наряді був і ведучий свята — третьокурсник Назар Кін. Спершу хлопець планував одягнути фрак, але не вдалося взяти його напрокат.

— Погода нині не найкраща, але настрій піднявся завдяки балу, — стверджує він.

— Вальсувати навчився ще у школі і нині вирішив пригадати та перевірити себе. До того ж, наші красуні-дівчата гарно кружляють у танку. Тому і мені хотілось вправно проявити себе у вальсі .

Першокурсниця Наталія Бакаленко з п'яти років займається різними видами танців. Тому ідея проведення Віденського балу відразу припала їй до душі. Дівчина вже тоді знала, що обов'язково вальсуватиме на балу. Її цьогорічна випускна сукня теж стала доречною для Віденського балу.

Наприкінці святкового дійства обрали Принцесу та Принца балу. Спершу серед трьох пар, котрі найвправніше вальсували, важко було визначити найкращих. Однак гучні оплески від присутніх вже ж таки отримала ведуча пара — Тетяна Ящук та Микола Білоус.

— Я і не сподівалась, що мене оберуть Принцесою балу. Відчуття — прекрасне, чудовий настрій! - емоційно каже дівчина, яка є головою студради факультету і одним із організаторів балу.

— Вальс навчилась танцювати напередодні балу. Вже близько місяця відвідую заняття з латино-американських танців. Зачіску мені зробила перукар, а макіяж та манікюр — це вже справа моїх рук. Надіюсь, бал ми проводимо не востаннє. То ж до нових зустрічей!