Молодіжні дебати

«Яка модель національної безпеки є найефективнішою для України?»

30 листопада 2010 року в читальній залі бібліотеки Тернопільського національного технічного університету ім.Івана Пулюя за підтримки Посольства Словацької республіки в Україні відбулись дебати студентської молоді ВНЗ м.Тернополя на тему: «Яка модель національної безпеки є найефективнішою для України?»

Мета заходу полягала в:

  • активізації діяльності Тернопільського науково-інформаційного центру європейської та євроатлантичної інтеграції шляхом залучення до його роботи студентської молоді;
  • утворенні в складі Центру постійно діючого молодіжного клубу «Дебати»;
  • наданні молодіжній аудиторії об’єктивної інформації та знань про різні моделі забезпечення національної безпеки України;
  • вивченні думки студентів вищих навчальних закладів Тернополя щодо найбільш ефективної моделі національної безпеки для України.

Вступне слово мовили: Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, професор Національної академії управління, керівник проекту зі створення регіональних центрів європейської та євроатлантичної інтеграції в Україні; Роман Рогатинський, проректор з наукової роботи Тернопільського національного технічного університету ім.І.Пулюя; Богдан Адамик, проректор з питань гуманітарної освіти та виховання Тернопільського національного економічного університету; Міхал Греньо, аташе Посольства Словацької Республіки в Україні; Андрій Фліссак, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації; Ірина Хондогій, начальник Головного управління Головдержслужби у Тернопільській області; Юлія Безверха, заступник директора гімназії «Апогей»(м.Київ), член асоціації керівних шкіл України.

Модераторами дебатів були: Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства та Марія Рудакевич, доктор наук з державного управління, професор кафедри менеджменту Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя.

Дебати проходили у два тури: І тур «Можливі моделі національної безпеки для України», ІІ тур «Перспективи для молоді в рамках двох моделей національної безпеки України: позаблоковість (нейтралітет) чи вступ до НАТО». Учасниками дебатів були 4 студентські команди, що представляли вищі навчальні заклади Тернополя: дві команди від Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, одна команда від Тернопільського національного економічного університету, одна команда від Коледжу Галицького інституту імені В'ячеслава Чорновола. Кожна з чотирьох команд презентувала переваги і недоліки однієї з можливих для України моделей забезпечення національної безпеки: членство в НАТО; членство в ОДКБ; нейтралітет (позаблоковість); долучення до нової моделі європейської безпеки (в рамках російської ініціативи).

Активно долучалась до студентської дискусії аудиторія, що складалася із викладачів та студентів Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, Тернопільського національного економічного університету, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, Тернопільського державного медичного університету, Галицького інституту ім. В.Чорновола. Кожен з присутніх мав змогу поставити запитання членам команд.

Оцінювало виступи команд та обирало переможців дебатів експертне журі, до складу якого увійшли: Міхал Греньо, аташе Посольства Словацької Республіки в Україні; Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства; Марія Рудакевич, доктор наук з державного управління, професор кафедри менеджменту Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя; Юлія Безверха, заступник директора гімназії «Апогей» (Київ), член Асоціації керівників шкіл України, відмінник освіти України; Андрій Фліссак, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації; Ірина Хондогій, начальник Головного управління Головдержслужби у Тернопільській області; Богдан Адамик, проректор з питань гуманітарної освіти та виховання Тернопільського національного економічного університету.

Переможцями дебатів стали команда Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя та команда Коледжу Галицького інституту ім. В.Чорновола, які отримали подарунки від експертного журі. Заохочувальні призи отримали й інші дві студентські команди, а також найактивніші глядачі.

Серед учасників заходу було проведено опитування для вивчення громадської думки на тему: «Яка модель національної безпеки є найефективнішою для України?». Результати анкетування показали: 63,73% респондентів вважають Україну європейською державою; 72,55% опитаних висловились в підтримку Євроатлантичної моделі колективної безпеки, що передбачає вступ нашої країни до НАТО.

Більш детальну інформацію про результати опитування та матеріали дебатів ви можете знайти за цими адресами:www.soskin.info, www.ist.osp-ua.info, www.uanato.info