Екскурсія на Новодністровську ГАЕС

13 квітня 2011 року студенти та викладачі електромеханічного факультету Тернопільського національного технічного університету ім.І.Пулюя здійснили чергову тематичну екскурсійну поїздку на Новодністровську ГАЕС - найбільшу гідроакумулюючу електростанцію в Європі.

Це вже другі відвідини студентами і викладачами нашого університету цього енергогенеруючого об’єкта. Поїздку було здійснено у складі 39 студентів та 4 викладачів ВУЗу. Попередньо були наведені контакти з керівництвом Новодністровської ГАЕС, сформульована мета екскурсії, об’єкти огляду, тематика питань до провідних спеціалістів електростанції.

Місто Новодністровськ, де знаходиться однойменна ГАЕС, розміщено в східній частині Чернівецької області на межі з Хмельницькою та Вінницькою областями України і республікою Молдова. Територія Новодністровської станції займає 890 га. 70% — це присадибні ділянки, пасовища, лісові угіддя, сади. Розбудова міста розпочалась у 1973 році і пов`язана з початком будівництва ГЕС на річці Дністер. Ще при Радянському Союзі розглядалося 200 майданчиків під будівництво ГАЕС, але вибрали місце на Дністрі. Спочатку ГАЕС називалася Ломачинською, потім Василівською, аж поки стала Дністровською. Дністровська гідроелектро¬станція потужністю 702 кВт введена в експлуатацію в 1983 році. Подальший розвиток міста пов`язаний з будівництвом однієї з найбільших в світі гідроакумулюючих електростанцій - Дністровської ГАЕС потужністю 2,3 млн. кВт і створенням на його території декількох важливих промислових підприємств легкої та важкої промисловості. Основним видом промисловості в місті Новодністровськ є виробіток електроенергії.

І от, через чотири години подорожі, ми на місці. Нас зустрічають провідні провідні спеціалісти та інженери і розпочинають екскурсію на найпотужнішій ГАЕС Європи. Спочатку ми піднялися до 1-го рукотворного водоймища глибиною 25 м, об’ємом близько 3 млн. м3, куди закачують воду з Дністра і яке знаходиться на висоті біля 150 м вище річки. Далі екскурсію продовжуємо в машинному залі, де встановлено 1-й з семи гідроагрегатів потужністю 324 МВт в генеруючому режимі та 421 МВт в насосному режимі.

Впродовж екскурсії нас супроводжували спеціалісти оперативної служби та експлуатаційного персоналу ГАЕС, пояснювали принцип роботи станції та умови монтажу обладнання, відповідали на наші запитання. Зокрема, великий інтерес викликала розповідь про монтаж та введення у роботу КРПЕ-330 кВт (критий розподільчий пристрій елегазовий) тиристор¬ної схеми збудження, тискового пристрою, схеми управ¬ління, регулятора швидкості, який є піонером та технічною новинкою для енергооб’єктів України, так як займає в 6 раз меншу площу з традиційними відкритими розподільчими пристроями.

На шляху додому ми здійснили ще одну невелику екскурсію: завітали в одну із перлин України - Хотинську фортецю.

Повертались усі стомлені, але задоволені, професійно та духовно збагачені.

Богдан Оробчук,
заступник декана ЕМФ