До 100-річчя від вручення Нобелівської премії
Марії Склодовській-Кюрі

6 липня 2011 року Центр Франко-української наукової кооперації і підготовки персоналу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя та кафедра програмної інженерії в конференцзалі наукової бібліотеки університету провели:
  • презентацію нових французьких освітніх програм в рамках наукової співпраці з Вищими Інженерними Школами, Університетами та підприємствами Франції: Мережа Reseau des Grandes Ecoles «n+i», Вища Школа Електроніки Парижу (ECE), Вища Школа Фізики та Хімії Парижу, Університет П’єра і Марії КЮРІ Paris 6, компанії з розробки програмного забезпечення «Smile», «Teamlog», «Open» та ін.;
  • ексклюзивний показ кінофільму французькою мовою (з українськими субтитрами) «Академічні Пальми пана Шутца» (Palmes Academiques de M. Shuts) за підтримки Посольства Франції в Україні.

Коротка інформація про фільм:

2011 рік — це 100-та річниця вручення Нобелівської премії французькому вченому світової слави в галузі фізики та хімії Марі Склодовській-Кюрі, це життєпис П’єра та Марі Кюрі та історія одного з найпрестижніших світових центрів науки – Вищої Школи Фізики та Хімії Парижу (ESPCI), з якою наш університет має тісні реальні наукові стосунки. Фільм має чудовий акторський персонал: у головних ролях знялися зірки світового кінематографу Ізабель Юппер (Марі Кюрі), Шарль Берлінг (П'єр Кюрі). Колорит фільму доповнили також два справжніх французьких Нобелівських лауреата з фізики (1991 та 1992 рр.): П'єр-Жіль Де Жен та Жорж Шарпак - фізик українського походження!

Про сюжет: Наприкінці позаминулого сторіччя французький вчений П’єр Кюрі міг би спокійно працювати в компанії свого колеги Ґустава Бемона в затишній лабораторії Школи Фізики та Хімії Парижу, якби не постійні намагання директора Школи пана Шутца примусити його публікувати якомога більше робіт з метою отримання – особисто для себе найпрестижнішої національної наукової нагороди Франції – Ордену Академічних Пальм.

Останнім «винаходом» пана Шутца, покликаним підвищити «наукову рентабельність» лабораторії, була польська студентка – Марія Склодовська, керувати роботою якої зобов’язали П’єра КЮРІ... Результати довгих пошуків перетворюються на велике кохання. П’єр відкриває у Марії неабиякий науковий талант, послідовно відкриваючи разом радіоактивність, радій та полоній! Отже Наукові пальми для п.Шутца перетворились на нову Нобелівську премію в галузі фізики (1903).

До перегляду були запрошені науковців, студенти, абітурієнти та усі бажаючі.

В ТНТУ дієво працює об’єднана французько-українська наукова команда (співкерівники: Професор Жак Фрессард, дійсний член французької Академії наук, Вища Школа Фізики та Хімії Парижу ESPCI, Університет П. і М. Кюрі та завідувач кафедрою програмної інженерії Михайло Петрик, кавалер ордену Академічних Пальм).

Як наголосив Михайло Романович, в університеті буде продовжено показ фільмів про нобелівських лауреатів і наступний фільм ми зможемо побачити уже у вересні. До нових зустрічей і прем'єр!