СТУДЕНТИ НА РІВНЕНСЬКІЙ АЕС

19 жовтня 2011 року студенти та викладачі електромеханічного факультету провели тематичну екскурсійну поїздку на Рівненську АЕС, що поблизу міста Кузнецовська.

Такі поїздки вже стали традиційними для студентів і викладачів електромеханічного факультету. Щорічно, з метою засвоєння теоретичних знань зі спеціальних дисциплін, студенти нашого факультету відвідують теплові і гідроелектростанції, розподільні і передавальні об’єкти електроенергетичної галузі. Такі поїздки збагачують практичний професійний досвід, дають можливість познайомитися з провідними спеціалістами, пізнати історію та природу нашого краю, збагатити свій інтелектуальний та духовний світогляд.

Коротка довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована у західному Поліссі, поблизу річки Стир. Відлік своєї історії станція веде з 1971 року, коли розпочалося проектування Західно-Української АЕС, яку згодом перейменували на Рівненську. Спорудження станції розпочалося у 1976 році, поблизу села Вараш (тепер - м.Кузнецовськ).

Протягом останніх років РАЕС генерує близько 11-12 млрд. кВт/год. електроенергії, що складає 16 відсотків виробництва на атомних електростанціях.

Загальна встановлена потужність РАЕС після введення четвертого енергоблоку - 2835 МВт, тобто її частка у виробництві електроенергії всіма атомними електростанціями України складає 15.4 відсотка. Щороку РАЕС виробляється близько 15 кВт/год. електроенергії.

Наше знайомство зі станцією розпочалося в інформаційному центрі РАЕС «Полісся», який розташований в центрі Кузнецовська і є її візиткою, і завдяки якому атомна електростанція є відкритою для громадськості. В відеозалі інформаційного центру кваліфіковані спеціалісти розповіли студентам про історію будівництва станції та міста-супутника, ознайомили з основами атомної енергетики та її розвитку, принципами роботи АЕС. Крім того, у просторих залах інформаційного центру можна оглянути постійно діючі виставки місцевих митців. Багато цікавих речей центру розміщено в музеї, в якому представлено зібрання предметів старовини, зразки декоративно-прикладного мистецтва, елементи побуту, знаряддя праці мешканців села Вараш минулих століть, на місці якого розпочалося спорудження атомної станції і міста атомників. В музеї ми побачили повний макет енергоблока з водо-водяним енергетичним реактором ВВЕР-440, у якому вода є теплоносієм і сповільнювачем нейтронів. А на макеті енергоблока з реактором ВВЕР-1000 нам продемонстрували технологічний процес виробництва електроенергії. Виконана робота над створенням цих макетів вражає,адже там прикладено дуже багато майстерності, сил і часу. В музеї також представлений макет Спасо-Преображенського собору, який є перлиною і окрасою міста та споруджений за фінансової підтримки РАЕС.

Побувавши в інформаційному центрі ми переконались що це сучасна споруда, яка містить просторі, спеціально облаштовані експонатами для гостей та жителів Кузнецовська, зали.

Рівненській АЕС є чим пишатися. Вона має свою історію, славних героїв та видатні традиції, повага і інтерес до яких завжди підвищує авторитет підприємства. Саме з такою метою на базі центру був створений музей РАЕС.

Дана поїздка була дуже цікавою і корисною, адже кожен мав змогу почерпнути безліч нової, потрібної інформації.

Ірина Козбур,
студентка групи ЕМ-31