Віра і Світло

14 листопада 2011 року у читальноій залі ТНТУ ім.І.Пулюя відбулась презентація спільноти «Віра і Світло» – ВІДКРИЙМО ДАР НЕПОВНОСПРАВНИХ ОСІБ! Організаторами цього заходу виступили – центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус», Український католицький університет, спільнота «Віра і Світло».

Під час програми присутні мали можливість переглянути фільм про діяльність спільноти, безпосередньо поспілкуватись з її учасниками, почути міні-лекцію та корисну інформацію, а також побачити виставку виробів та виставку літератури.

У спільноті панує особлива атмосфера – атмосфера щирих людських стосунків, і тому її члени називають себе "друзями". Кожен за покликом серця може долучитися до спільноти і стати другом неповносправних осіб, розділити із ними своє життя. А провели для нас цю зустріч і знайомство друзі зі Львова – Надя та Яна (спільнота «Лярш-Ковчег»).

І насамкінець трішки історії. Як усе починалось? Адже витоки «Емаусу» – це спільноти «Лярш» та «Віра і Світло».

Одного дня 1963 року професор філософії Торонтського університету, в минулому – офіцер морського флоту, Жан Ваньє проходив біля інтернату для осіб розумово неповносправних на півночі Франції. Там, за мурами інтернату, він побачив двох неповносправних чоловіків. Їхні погляди були наповнені смутком і болем. Вони наче запитували: «Чи хтось може нас полюбити?» Зустріч з тими чоловіками перевернула життя Жана. Його серце уже не було спокійне. Після розмови зі своїм духовним наставником отцем Томою Філіпом, Жан Ваньє покидає все, чим займався до цього часу, купляє невеликий будинок в селі Тролі-Брей на півночі Франції, і оселяється там з двома неповносправними чоловіками – Філіпом та Рафаелем. Так була заснована перша спільнота «Лярш» ( L’Arche – у перекладі з французької «ковчег»).

«Я багато чому навчився від початку мого життя в «Лярші», увійшовши в світ, в якому стосунки прості і глибокі, в якому можна разом сміятися і святкувати життя. Лярш запровадив мене у реальність тіла і серця, бо людей розумово неповносправних мало цікавить світ інтелекту та абстрактних ідей. … Я зміг перейти зі світу інтелекту в інший світ, в якому святкування, сміх, присутність та відкритість один до одного є джерелом життя, що б’є радістю», - пише Жан Ваньє.

Згодом до них приєдналися нові люди, були засновані інші будинки, у кожному з яких особи розумово неповносправні та молодь-асистенти розділили своє життя в праці, дружбі та молитві. Спільнота «Лярш» за короткий час поширилася по цілому світі. Із цієї першої спільноти, започаткованої у римо-католицькій традиції, постали інші, в інших країнах та віросповіданнях. В Україні така спільнота була створена в 2008 році і стала називатись "Лярш-Ковчег". На сьогодні «Лярш» – це Міжнародна Федерація, яка об’єднує 137 спільнот у 40 країнах світу на 5 континентах, де проживає понад 5000 осіб розумово неповносправних.

Зовсім скоро, а точніше 17 листопада, у Львові відбудеться відкриття першого будинку "Лярш-Ковчег" в Україні.

Не будьмо байдужими до тих, хто нас потребує.