Науковий парк
«Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля»

25 листопада 2011 року у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулося урочисте відкриття Наукового парку «Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля». На ньому виступили: ректор ТНТУ Ясній П.В., директор департаменту наукової діяльності та ліцензування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Якименко О.В., заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Гоч П.В., голова Західного наукового центру НАНУ Назарчук З.Т., голова Тернопільської обласної ради Кайда О.П., міський голова Тернополя Надал С.В. На адресу університету з нагоди відкриття наукового парку також надійшли привітання від Міністра освіти і науки, молоді та спорту Табачника Д.В., Голови Державного агенства з питань науки, інновацій та інформатизації України Семиноженка В.П., аташе з університетської та наукової кооперації Посольства Франції в Україні Гійома Колена, а також від Воронезького державного технічного університету (Росія), Університету Марібор (Словенія), Таллінського технологічного університету (Естонія), Університету Шобіт (Індія), Брестського державного технічного університету, НПО “Трибофатика” (Білорусь).

В роботі міжнародного наукового семінару «Інновації в науці та техніці», з якого розпочав роботу науковий парк, взяли участь провідні вчені України, науковці університетів та інноваційних компаній Індії, Таджикистану, В’єтнаму і Швеції. Основні завдання й напрямки роботи наукового парку представили у своїх виступах директор НП Химич Г.П. та його співзасновники – директор ТзОВ «Інтеграл» Колос О.С, директор заводу газової апаратури «Альфа-Газпромкомплект» Лукасевич С.А. та науковці ТНТУ Паламар М.І., Яськів В.І., Ярема І.Т., Ткачук Р.А.

Науковий парк створено з метою розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності підприємств Тернопільського реґіону, ефективного та раціонального використання наявного наукового потенціалу, матеріально-технічної бази вищої школи для комерціалізації результатів наукових досліджень і їх впровадження на вітчизняному та закордонному ринках.

Діяльність наукового парку дозволить покращити інвестиційний клімат реґіону, реалізувати ряд важливих наукових проектів в галузі інформаційних технологій, екології та енергозбереження, сприяти впровадженню інноваційних наукомістких розробок у виробництво.

Під час відкриття наукового парку були підписано ряд угод, зокрема: з міською радою м.Тернополя, компанією «ВISS» (Індія), «Trade Corporation” (ПАР), НДІ «Елвіт», ТОВ «ЕСКО Біо-Альтернатива» і ДНТП «Промінь» (Україна).