«За вас правда, за вас слава і воля святая!...»

Великий та геніальний поет і художник Тарас Шевченко пов'язав свій талант із долею України, яка постала перед ним поневоленою, сплюндрованою завойовниками з усіх сторін. Він виступив зі своїм полум’яним словом на її захист, закликав українців до боротьби, залишив своїм «живим і ненарожденним землякам» важливі дороговкази. Ці дороговкази ведуть Україну і тепер, в час, коли наша держава знову бореться за свою волю і незалежність, відстоює право бути суверенною і демократичною європейською нацією.

9 березня минає 201-а річниця від дня народження Т.Г.Шевченка. З цієї нагоди в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася літературно-мистецька програма «За вас правда, за вас слава і воля святая!».

«Літературно-мистецька програма присвячується борцям за волю України, пам’яті Героїв Небесної сотні, військовослужбовців та добровольців, які загинули в боях за суверенітет України на сході нашої держави, серед яких студент нашого університету Степан Стефурак, фотокореспондент Віктор Гурняк та тисячі українських патріотів, які не повернулись у свої родини. Березневе повітря над Україною наскрізь пронизане поезією Великого Кобзаря. Його пророче слово та вірші поетів сучасної війни, пісні на слова Тараса Шевченка прозвучать сьогодні у виконанні студентів та викладачів університету», — сказала начальник відділу у справах молоді та зв'язків з громадськістю Децик Оксана Ярославівна.

Усі присутні в залі змогли відчути оте величезне і непроминаюче захоплення поезією Т.Шевченка під час прочитання віршів викладачами кафедри української та іноземних мов Лесею Назаревич та Наталією Гавдидою. Не менш вразив студент факультету по роботі з іноземними студентами Урбен Тенгенеза, який прочитав на солов'їній вірш про Україну Орисі Мельничук «І буде мир, і буде спокій...».

«Вірші з війни» Бориса Гуменюка читали студенти Ірина Кучірко, Христина Журавльова, Павло Бичковський. «Ці вірші, як і поезія Шевченка, пронизують все тіло колючим болем, а душа при цьому стає «небесним пазлом», — додала ведуча. Також своїми думками та спогадами поділився учасник визвольних змагань, професор Рибак Тимофій Іванович.

Через пісню свою любов до України і до Великого Кобзаря передали молоді виконавці Оксана Попадюк, Оксана Процик, Адріана Гарматюк, Оля Волошинська та художній керівник вокальної студії ТНТУ Микола Кліщ.

Як відомо, найсильнішою зброєю Тараса Шевченка було українське слово. Т.Шевченко геніально зумів відкрити світові українську мову. «У його віршах мова наша зробила той великий крок, який робиться тільки спільними зусиллями цілого народу протягом тривалого часу або чарами генія, що в своїй особі втілює вроджену художність рідного племені», — пише сучасник поета Пантелеймон Куліш. Тому саме під час Шевченківського дійства відбулося нагородження переможців 1-го етапу XV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

На завершення мистецької програми Шевченків «Заповіт» виконали солісти квартету Тернопільського музичного училища імені С.Крушельницької та усі присутні в залі гості, студенти й співробітники вишу.

В рамках заходу проведено фотофлешмоб в національних костюмах та представлено виставку старовинних українських рушників.

Більше фото на сторінці Facebook(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.842931052433395.1073741940.441612715898566&type=1)