Книгу «Історія ядерного роззброєння України»
презентував в ТНТУ Юрій Костенко

1 жовтня 2015 року у читальній залі науково-технічної бібліотеки ТНТУ ім.І.Пулюя відбулася зустріч з відомим українським політиком, науковцем, екс-міністром охорони довкілля та ядерної безпеки України Юрієм Костенком.

Юрій Костенко вперше в Тернополі презентував свою нову книгу «Історія ядерного роззброєння України».

Книга унікальна тим, що автор оприлюднив невідомі раніше документи з грифом «ДСК», ексклюзивні відомості про кулуарну частину процесу. В книзі — біографічні дані близько 50 політиків, вчених, військових — українських, американських та російських, які були дійовими особами цього періоду; у додатках — усі документи, ухвалені Верховною Радою та Президентом України, які стосувалися ядерної зброї. Також книга дає змогу оцінити роль відомих політиків у цій сторінці української історії та дає вичерпну відповідь на запитання, яке набуло особливої актуальності з початком військової агресії Росії проти України: «Хто винен, що Україна віддала ядерну зброю?»

— У моїй книзі немає нічого особистісного. Там є тільки документи, стенограми, публікації в західних ЗМІ. Тому там — гола правда. І, на що я мав право — це висновки, які написані від мого імені: що світ отримав, роззброївши Україну, — зазначив Юрій Костенко. — Зважаючи на матеріальні втрати України в результаті ядерного роззброєння, які обчислюються десятками мільярдів доларів, наведена інформація може дати підстави для порушення юридичних процедур проти окремих учасників подій початку 1990-х. — додав він.

Один з екземплярів своєї книги Юрій Костенко передав для читачів науково-технічної бібліотеки ТНТУ ім.І.Пулюя.