Міжнародний день комп'ютерної безпеки
Hack-Evening-2016

Щорічно у світі відзначають Міжнародний День захисту інформації (Computer Security Day). У 1988 році проголошуючи цей День, американська Асоціація комп'ютерного обладнання хотіла нагадати всім про необхідність захисту комп'ютерної інформації та звернути увагу виробників і користувачів устаткування і програмних засобів на проблему безпеки.

Сьогодні не звернути увагу на дану проблему неможливо, тому переймаються нею і у Технічному університеті м. Тернополя. За ініціативи кафедри кібербезпеки 30 листопада 2016 року у ТНТУ відбувся Міжнародний день комп'ютерної безпеки. На просвітницькому заході побували учні 10-11 класів, студенти коледжів, першокурсники ІТ-спеціальностей, учні МАНУ.

Привітали учасників зустрічі проректор з наукової роботи доктор технічних наук, професор Рогатинський Роман Михайлович та декан факультету комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії кандидат технічних наук, доцент Мацюк Олександр Васильович.

Цікаві доповіді й експерименти підготували для присутніх науковці ТНТУ.

Так, старший викладач кафедри кібербезпеки Тарас Лобур розповів про актуальні сьогодні види комп'ютерних атак, а саме: шкідливе програмне забезпечення (Malware), інтернет-шахрайство, несанкціонований доступ до інформаційних ресурсів та ІТС, бот-мережі (botnet), DDoS-атаки (Distributed Denial of Service), крадіжку коштів, крадіжку «особистості» (Identity Theft). Зокрема, було продемонстровано атаку на публічну Wi-Fi точку доступу (наперед підготовлений експериментальний стенд), яку ми можемо знайти у кафе, клубах, місцях проведення дозвілля. Результатом чого стало перехоплення паролю користувача під час спроби авторизуватись на сайті соціальної мережі.

Не менш цікавою була доповідь кандидата технічних наук, доцента кафедри кібербезпеки Наталії Загородної «Криптовалюта bitcoins — гроші з повітря?» про нове покоління валюти bitcoins, яку не контролює жодна країна, фінансова установа чи особа. Дана криптовалюта є віртуальним результатом виконання певних математичних операцій. Будь-яка людина може запустити програму по видобуванню біткоінів в себе на комп'ютері та відчути себе міні-Центробанком. З цією валютою пов'язано безліч цікавих історій: таємниця імені засновника, дві піци за ціною декількох мільйонів доларів та багато інших.

Як підслуховують чужі таємниці майбутні технарі дізнались під час третьої доповіді «Вас можуть підслухати або викрадення інформації, яку переносять хвилі!». У своїй презентації завідувач кафедри фізики кандидат фізико-математичних наук, доцент Юрій Скоренький навів приклади хвильових процесів, що служать для передачі інформації, накладання хвиль та розкладання складних коливань на складові, розповів про основи кодування сигналів для передачі звуковими хвилями (тобто акустичним каналом), продемонстрував, як виглядає спектрограма назви нашого університету. Разом учасники заходу записали спектрограму речення «Кібербезпека в ТНТУ — це круто!».

Звичайно, глибоке розуміння цих процесів та вміння професійно захищати інформацію від продемонстрованих загроз витоку потребує більш детального розгляду та спеціальних знань, які здобувають студенти спеціальності «Кібербезпека» в ТНТУ. В рамках цієї ж доповіді студентами 4 курсу спеціальності «Кібербезпека» було продемонстровано перехоплення розмови по радіотелефону (лабораторний стенд), а також можливості декодування більш складних сигналів.

А завідувач кафедри кібербезпеки кандидат технічних наук, доцент Руслан Козак змусив присутніх замислитись над тим, що про нас «знають» Інтернет та онлайн-злочинці із соціальних мереж. Він представив доповідь, в якій соціальні мережі розглядаються не лише як невід'ємна складова життя людей, а й джерело загроз інформаційній безпеці. Такі небезпеки як фішінгова атака, викрадення паролю та профілю користувача, надсилання спаму є причиною матеріальних втрат, компрометації особи чи організації, зараження комп'ютера вірусами. В рамках доповіді також акцентовано увагу на тому, що не менш загрозливими аспектами соціальних мереж нині є заклики до агресивних дій та екстремізму, маніпулювання свідомістю користувачів Інтернет, спотворення повідомлень з метою ведення інформаційної війни.

В завершення заходу доцент кафедри комп'ютерних наук Віталій Бревус виступив з повідомленням про Годину коду для школярів https://studio.code.org/. Година коду — це глобальна ініціатива щодо популяризації програмування серед школярів усього світу, метою якої є показати учням, що інформатика може бути веселою та цікавою.

Під час заходу також було проведено бліц-квіз на комп'ютерну тематику. Найбільш активних учасників (школярів) відзначено призами, спонсором виступила софтверна компанія WebTech.