Представники університету на IV Форумі енергоефективного партнерства’18

Знаковою подією загальноукраїнського масштабу став широкомасштабний спеціалізований публічний захід – IV Форум енергоефективного партнерства’18 «ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад», який відбувся 27 квітня 2018 року у м. Києві.

Суть енергосервісу (ЕСКО, від англ. ESCO, energy service company, «енергосервісна компанія») полягає в тому, що приватний інвестор виконує термомодернізацію, профінансувавши її з власних коштів, і може отримувати прибуток за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Захід проходив за участі представників уряду, відомчих міністерств, зацікавлених міжнародних та вітчизняних організацій, делегацій від регіонів, міст, окремих територіальних громад.

Ключовою для обговорення на Форумі стала тема розвитку ринку ЕСКО-послуг: практичний досвід реалізації енергосервісних проектів представників місцевої влади та інвесторів, а також питання механізмів реалізації енергоменеджменту та стимулювання енергоефективних заходів як на рівні держави, так і на місцях.

Представники ТНТУ ім. І. Пулюя, активно долучившись до панельних дискусій, отримали можливість короткого спілкування з Міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком, Головою Держенергоефективності Сергієм Савчуком та начальником управління ЖКГ та енергозбереження Тернопільської ОДА Дмитром Пастернаком.

Необхідно зазначити, що на IV Форумі енергоефективного партнерства Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та заступник Міністра освіти та науки України Роман Греба підписали Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для модернізації об’єктів, підпорядкованих МОН України.

У результаті започаткованого діалогу із МОН України, 14 університетів надали Агентству дані щодо 150 потенційних ЕСКО-об’єктів для публікації на сайті Держенергоефективності України(http://saee.gov.ua/sites/default/files/docs/ESCO_objects_24_04_2018.xlsx)

Інвестори вже зацікавилися 40 об’єктами.

Роман Греба подякував Держенергоефективності за ініціативу щодо співпраці та запевнив у необхідності реалізації ЕСКО-проектів у понад 1000 гуртожитках та більш ніж 2500 будівлях навчальних закладів.