У ТНТУ відбулася робоча зустріч партнерів європейського проекту FabLab

14 - 15 вересня 2018 року у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася робоча зустріч університетів-партнерів за проектом Еразмус+ «Створення мережі та інфраструктури підтримки молодіжного інноваційного підприємництва на платформі фаблабів» (акронім FabLab). Мета зустрічі — обговорення результатів виконання міжнародного проекту FabLab у ТНТУ. У зустрічі взяли участь 7 університетів-партнерів проекту FabLab з Великобританії, Іспанії, Франції, Білорусі та України.

Презентацію результатів проекту FabLab відкрив ректор університету, член-кореспондент НАНУ, професор Петро Ясній, який зазначив важливість цього проекту для інноваційного розвитку університету, підвищення якості підготовки фахівців, створення широких можливостей для навчання студентів сучасним технологіям. «Вивчення сучасних технологій 3D друку та 3D моделювання активно сприяють налагодженню взаємодії університету з промисловими підприємствами, представниками малого та середнього бізнесу», — наголосив П.В.Ясній.

Проректор з міжнародного співробітництва, професор Тетяна Вітенько представила учасникам освітній та науковий потенціал ТНТУ, результати міжнародної діяльності університету, а також етапи виконання проекту FabLab в межах ТНТУ. Доповідач відзначила, що основним результатом реалізації цього проекту в ТНТУ стало відкриття інноваційної виробничої лабораторії, яка повністю відповідає критеріям та вимогам до Фаблаб лабораторій. З результатами виконання проекту FabLab у ТНТУ можна ознайомитись на сайті Центру 3D технологій(http://fablab.tntu.edu.ua) та на сайті проекту FabLab Erasmus(http://fablab-erasmus.eu/).

За короткий час діяльності Фаблаб-лабораторії науковцям університету вже вдалося розробити 3D моделі унікального устаткування та виготовити робочі прототипи деталей із складною геометрією способом 3D друку. З інформацією про особливості застосування ЗD друку перед учасниками проекту виступили аспірант кафедри обладнання харчових виробництв Назар Городиський та асистент кафедри автоматизації технологічних процесів та виробництв, к.т.н. Роман Михайлишин.

Приємною несподіванкою для учасників проекту була зустріч учнів Тернопільської спеціалізованої середньої школи №3 з європейським представником проекту (ліцей Шарля і Андріана Дюпуї з містечка Ле Пуї ан Веле, Франція) паном П'єром Карроладжі. Учні цієї школи з 8 по 14 жовтня 2017 року мали можливість навчатися у французькому ліцеї та ознайомились з цифровими технологіями лабораторії Фаблаб цього ліцею, а також з культурою та побутом Франції. Присутні з цікавістю слухали враження старшокласників та інформацію директора школи пані Надії Будій, вчителів пані Катерини Сагайдак та пані Галини Гроди.

Того ж дня гостям зустрічі було продемонстровано обладнання лабораторії Фаблаб та проведено майстер-класи для роботи з лазерним верстатом та 3D принтером. У ході візиту гості відвідали також навчальні лабораторії електроніки Технічного коледжу ТНТУ, кафедри приладів та контрольно-вимірювальних систем ТНТУ. Під час зустрічей вони ознайомились із студентськими проектами електронного прототипування.

У наступний день візиту учасники проекту FabLab провели аналіз результатів розробки навчальних курсів в рамках проекту FabLab, а саме: «3D моделювання і проектування», «Швидке прототипування та виробництво», «Теорія рішення винахідницьких задач», «Керування фаблаб-проектами», «Поширення на ринку». Дані навчальні курси у 2018/2019 навчальному році проходять апробацію у студентів університету і кожен охочий може пройти безкоштовне навчання з отриманням сертифікатів від європейських партнерів проекту. Запис відбувається за контактами сайту Центру 3D технологій «Фаблаб»(http://fablab.tntu.edu.ua)

На завершення зустрічі іноземні та українські експерти висловили задоволення результатами виконанням проекту FabLab у ТНТУ.

Пропонуємо Вашій увазі фоторепортаж із робочої зустрічі проекту FabLab у ТНТУ.