У ТНТУ відбулась V Міжнародна науково-методична конференція «Актуальні питання організації навчання іноземних студентів в Україні»

14 - 16 жовтня 2020 року відбулась V Міжнародна науково-методична конференція «Актуальні питання організації навчання іноземних студентів в Україні», присвячена 60-річчю Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

На форумі розглядався широкий спектр питань міжнародної освіти в Україні за такими основними напрямами як нормативно-правове забезпечення та стандарти міжнародної освіти в Україні, інтернаціоналізація вищої освіти та її вплив на українську освітню систему, організація навчального процесу для студентів-іноземців, організаційні та виховні заходи для соціальної адаптації іноземних студентів із різних регіонів світу. В роботі конференції взяли участь понад 100 учасників з Індії, Польщі, Німеччини, Єгипту, Нігерії, ДР Конго та України.

Учасників конференції привітали ректор ТНТУ, член-кореспондент НАН України, проф. Петро Ясній, проректор з міжнародних відносин Університету прикладних наук Шмалькальден, проф. Уве Хеттлер, директор Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова, професор Вроцлавського економічного університету Анна Зелінська, президент Індо-Європейської освітньої фундації, д-р Прадіп Кумар, проректор Люблінської політехніки, проф. Павел Дроздел, проректор Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, проф. Тетяна Кожухова.

Відкрила пленарне засідання пані Олена Шаповалова доповіддю «Навчання іноземних студентів в Україні», в якій було проаналізовано сучасний стан справ в міжнародній освіті, особливості організації прийому та набору іноземних громадян на навчання у виші України у 2020-2021 навчальному році та представлено стратегію розвитку міжнародної освіти в Україні. Викликали інтерес також доповіді проректора з міжнародної роботи ТНТУ, проф. Тетяни Вітенько «Деякі аспекти міжнародної співпраці в умовах Covid-19», доц. Національного університету «Запорізька політехніка» Дмитра Плинокоса «Особливості здійснення експорту освітніх послуг в Україні» та заступника начальника навчального відділу ТНТУ по роботі з іноземними студентами доц. Дмитра Радика «Особливості планування освітнього процесу здобувачів вищої освіти з числа іноземних громадян осіннього та весняного наборів».

На секційних засіданнях учасники конференції обговорили питання зміни глобальних норм і ризиків в системі вищої освіти; зростання вимог щодо надання конкурентоспроможних освітніх потреб; новітніх методів навчання та виховання, використання соціальних мереж у навчанні, особливості особистісно-орієнтованого навчання, особливостей організації освітнього процесу студентів-іноземців; роль інформаційних технологій під час викладання фундаментальних і професійно-орієнтованих дисциплін студентам-іноземцям, особливості викладання навчальних дисциплін англійською мовою, методики викладання української мови як іноземної, формування загальнолюдських цінностей та міжнаціональної взаємоповаги, організаційні та виховні заходи для соціальної адаптації іноземних студентів із різних регіонів світу, народні традиції України як засіб мовної адаптації іноземних студентів. З доповідями виступили: доц. Н. Куземко, доц. О. Мосій, доц. І. Баран, проф. О. Сороківська, доц. Є. Яворська, доц. Н. Шведа, доц. В. Лазарюк, доц. О. Назаревич, доц. Л. Назаревич, доц. В. Шанайда. Учасникам пленарних та секційних засідань конференції будуть видані сертифікати.

В рамках конференції відбувся круглий стіл щодо організації набору іноземців на навчання в різних країнах та особливостей визнання документів про освіту іноземних громадян в Україні.

Окремі аспекти підготовки фахівців для іноземних держав в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя представили присутнім ректор, проф. Петро Ясній, проректор з міжнародного співробітництва, проф. Тетяна Вітенько та начальник Центру міжнародної освіти Богдан Ковалюк.

Студенти-іноземці, які навчаються в ТНТУ, під керівництвом викладача підготовчого відділення Наталії Кари підготували учасникам невелику концертну програму із українських пісень у відеозаписі.

У вільний час учасники конференції могли здійснити віртуальну мандрівку у Марійський духовний центр «Зарваниця» під керівництвом доцента ТНПУ доц. Богдана Гавришока.

Учасники та відвідувачі ювілейної п’ятої конференції з організації навчання іноземних студентів, що проводилася у режимі онлайн в умовах карантину, висловили подяку організаційному комітету, усім співробітницям Центру міжнародної освіти ТНТУ, начальнику Центру міжнародної освіти Богдану Ковалюку та особливо вченому секретарю конференції, заступнику декана з наукової роботи та міжнародних факультету співпраці комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії ТНТУ Оксані Сіткар.