Cтаршокласників та студентів навчали інформаційній безпеці

30 листопада 2020 року у Всесвітній день захисту інформації кафедра кібербезпеки(http://kaf-kb.tntu.edu.ua/) провела онлайн-захід для старшокласників та студентів коледжів — Hack Evening 2020. Формат проведення зумовлений вимогами безпеки — це трансляція, запис якої доступний за лінком: www.youtube.com/watch?v=6Rcyc-LeeOA&feature=youtu.be.

Гостей та учасників привітала завідувач кафедри кібербезпеки Наталія Загородна. У програмі заходу прозвучали доповіді викладачів, випускників та студентів 2 і 3 курсу кафедри кібербезпеки.

Олена Кареліна, доцент кафедри кібербезпеки та аналітик кібербезпеки компанії Хаблейз (філії італійської компанії Cyberoo в Україні) розповіла про кіберзагрози у 2020 році для країн, бізнесу та персональних комп’ютерів та методи захисту політичної, корпоративної, банківської інформації та своїх акаунтів. Викладач зазначила, що хоч співпраця між компанією Cyberoo та Тернопільським національним технічним університетом ім. І.Пулюя є відносно короткою, проте надзвичайно плідною, адже передбачає як виконання спільних наукових проєктів, так і працевлаштування випускників кафедри кібербезпеки.

Спілкування з учасниками відбувалось у віртуальному середовищі, питання можна було задавати у чаті, доповіді переглядали у трансляції, однак призи розігрувались справжні. Переможці конкурсів отримали призи від спонсора ІТ-компанії Eleks (eleks.com). Участь у трансляції взяли близько 100 учасників.

Виступ студента 2 курсу Мирослава Тригубця був присвячений проблемі збереження приватності в глобальній інформаційній мережі. Він розповів, як не допустити крадіжку особистості (персональних даних), адже якщо користувач використовуєте певний ІТ-сервіс безкоштовно, то оплатою є розголошення персональної інформації. Також Мирослав ознайомив із полігоном hackthebox.eu для злому і провів відпрацювання хакерських умінь.

Презентація студентів 3 курсу Святослава Задорожного і Вадима Гуменюка показала, як хакер може перехопити пароль та чи можна цьому зарадити.

Студент 2 курсу Богдан Слупський розповів, кому потрібна анонімність при використанні інформаційних технологій і чи можливо її досягти у сучасному цифровому світі. Із доповіді Богдана можна дізнатись про VPN та Tor, мережі Даркнет та І2Р, операційні системи сімейства Linux, анонімні браузери та месенджери, криптовалюти. Богдан порівнює людей, які стверджують, що їм не потрібна анонімність із тими, хто не зачиняє вхідні двері.

Студент 2 курсу Дмитро Ревура розповів про найпоширеніші атаки хакерів, які спрямовані на комп’ютер, дані, що на ньому зберігаються, доступи до банківських акаунтів, потужності процесора. Також із його доповіді можна дізнатися про надійний захист від кіберзагроз.

Завершальну доповідь представив Богдан Баняс, випускник і магістр кафедри та QA Engeneer компанії Pixode (pixode.com). Вона була цікава всім геймерам, які задумуються над тим, як заробити на іграх. Богдан тестує ігри, усуває недоліки, які не помітили програмісти і робить віртуальний продукт таким, що зацікавить найдосвідченішого геймера.

Перегляньте запис трансляції Hack Evening 2020 та сміливо вступайте на навчання до Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, якщо хочете розвиватись у мейнстрімі інформаційних технологій та бути успішним фахівцем в українських чи світових компаніях.