Запрошуємо на 21-й Радіодиктант національної єдності!

Радіодиктант національної єдності — щорічна подія, яку ініціювало і проводить Українське радіо до Дня української писемності та мови. Перший Радіодиктант відбувся 2000 року. Наразі подія стала наймасштабнішим регулярним флешмобом із популяризації української мови та грамотності.

Цього року Радіодиктант національної єдності прочитає український культовий письменник Юрій Андрухович, який також стане його автором. Зі слів члена правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитра Хоркіна, відповідального за платформу радіо, саме Юрія Андруховича радіослухачі радили обрати автором та читцем Радіодиктанту, тему якого оголосять найближчим часом. Науковою консультанткою проєкту вдруге стала професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.

На початку листопада Українське радіо проведе пресконференцію, де розкажуть деталі та особливості цьогорічного Радіодиктанту, також гостем ефіру стане Юрій Андрухович. До слова, наприкінці 2020 року в письменника вийшов новий роман під назвою «Радіо Ніч». Його презентація відбувалася наживо на Суспільному телебаченні, а на радіо «Культура» проходив спеціальний радіомузичний перформанс.

«Це не перевірка знань, ми нікого не хочемо карати і робити зауваження. Ми хочемо спонукати звернути увагу на українську мову. У хабі Українського радіо упродовж тижня перед акцією проходитимуть обговорення мовних питань. Ми зачепимо питання і політичного характеру: закон про мову, мовні квоти», — наголошує Дмитро Хоркін.

Радіодиктант відбудеться 9 листопада 2021 року з 10:00 до 11:00. Його транслюватимуть наживо:

  • «Українське радіо», Радіо Культура;
  • телеканали UA: Перший, UA; Культура;
  • ютуб-канал і фейсбук-сторінки UA: Першого, фейсбук-сторінки Суспільного мовлення.

Нагадаємо, що долучитися до Радіодиктанту національної єдності-2021 можуть усі охочі. Перевірити свої знання можна самостійно або ж надіславши після написання свою роботу на перевірку на радіо. Ті, хто не припустився жодної помилки, отримують заохочувальні призи. У 2020 році переможцями диктанту серед тих, хто надіслав свої роботи на перевірку, стали 17 учасників.

Написання Радіодиктанту у нашому університеті вже стало доброю традицією. Це демонстрація солідарності з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися українською мовою і зберегли її для нащадків. На жаль, карантинні обмеження, онлайн-освіта не дають можливості усій нашій університетській спільноті зібратися у читальній залі науково-технічної бібліотеки для написання Радіодиктанту. Однак це не завадить нам брати участь у цій акції, де б ми не були.

Приєднуйтеся! Єднаємося навколо мови!

Координатори:

Кафедра української та іноземних мов