Міжнародна освітня співпраця

12 - 13 червня 2013 року в ТНТУ відбувся VІІІ Міжнародний симпозіум «Проблеми інтеграції науково-освітнього, інтелектуального потенціалу в державотворчому процесі». В його основі — історичні та сучасні паралелі двох держав — України й Туреччини.

Міжнародний симпозіум проходить уже ввосьме, цьогоріч у Тернопільській політехніці, попередній раз — у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника в 2009 р., п'ята зустріч була у Туреччині в 2007р., а перший основоположний симпозіум відбувся у Форосі (АР Крим) в 1997р. Ідеологом і натхненником симпозіуму всі ці роки є доктор технічних наук, професор ТНТУ Рибак Тимофій Іванович. Він зазначив, що міжнародні наукові конференції відбуваються згідно з довготривалою регіональною програмою взаємодії вищих навчальних закладів західних областей із освітніми закладами АР Крим і ВМС Збройних Сил України.

Участь у симпозіумі взяли науковці з України, Туреччини та Польщі. Тематика кожного року є незмінною, що дозволяє сформувати гроно науковців, які займаються цією проблематикою системно, а це надзвичайно важливо.

В рамках симпозіуму всесвітньо відомому науковцю, професору, дійсному члену Римського клубу, голові благодійного фонду Богдану Гаврилишину, який прибув на цей захід, було присвоєно звання Почесного доктора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. «Трансформація без революції — роль науковців» та «Молодь змінює Україну» з такими роздумами до присутніх звернувся пан Гаврилишин ( більше про зустріч можна прочитати тут: http://tntu.edu.ua/?l=uk&p=news/1487).

Про спільний діалог в реформуванні освіти та в інших аспектах суспільно-політичного життя йшлося у доповідях ректора Тернопільського національного технічного університету ім.І.Пулюя Петра Яснія («Роль ТНТУ ім.І.Пулюя в формуванні науково-освітнього, інтелектуального потенціалу України») та директора фірми «Нові технології в освіті» (Туреччина) Саїда Енвера Йилдиза («Роль міжнародної фірми "Нові технології в освіті" у зміцненні міжкультурного діалогу між Україною і Туреччиною в 1993-2013рр.»)