Запрошуємо на 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності!

До Дня української писемності та мови Українське радіо проводить Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Основна мета диктанту: єднання навколо мови. Радіодиктант — не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб.

Цю унікальну акцію Національна радіокомпанія України започаткувала ще 2000 року. Відтоді щороку українці — від великого до малого — можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще — продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися українською мовою і зберегли її для нащадків.

Як правило, текст для радіодиктанту замовляють спеціально, складається він близько із 150 слів. У ньому немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. Але при тому їхня загальна кількість дуже велика, тому написати радіодиктант без помилок непросто. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Початок акції — 8 листопада 2019 р. об 11:00.

Основною локацією, де писатимуть радіодиктант в нашому університеті, буде читальна зала науково-технічної бібліотеки.

Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 читатиме диктант відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

2019 року правила радіодиктанту національної єдності зазнають змін. Вперше диктант можна буде перевірити вже через 15 хвилин після його написання. За цей час (11:45-12:00) охочі зможуть надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua).

Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту (для тих, хто віддає перевагу традиційному листуванню). Твір із диктантом треба надіслати поштою протягом 2-х днів (до 11 листопада) на адресу: 01001, Київ, Хрещатик, 26 (помітка «на конкурс»). 10 найкращих робіт будуть нагороджені заохочувальними призами.

З 12:00 до 12:15 в прямому ефірі Українського радіо Олександр Авраменко проведе роботу над помилками.

Радіодиктант — це дуже простий і доступний кожному жанр колективної творчості. Бо він єднає усіх незалежно від віку, освіти, життєвого досвіду чи соціального статусу. Бо він дарує особливе відчуття причетності до творення спільної справи. Бо писати радіодиктант можна будь – де і будь з ким! Бо радіодиктант змушує наші серця завмирати в унісон на кожному розділовому знакові. Про це можна багато писати, але радіодиктант — це те, що варто хоча б один раз НАПИСАТИ.

Приєднуйтеся! Ми не перевіряємо грамотність, а єднаємося навколо мови!

Запрошуємо студентів, професорсько – викладацький склад університету, які вільні від занять, долучитися до написання радіодиктанту.

Що? Всеукраїнський диктант національної єдності
Де? Читальна зала науково-технічної бібліотеки ТНТУ
Коли? 8 листопада 2019 року, початок об 11:00, текст звучатиме об 11:20

Координатори: Ігор Петрович Равлів, тел. 0677542826; igor-ravliv@ukr.net; Леся Тарасівна Назаревич, тел. 51-97-00; lesia.te@gmail.com

Кафедра української та іноземних мов