Учасники міжнародної конференції у ТНТУ обговорили історичні та психологічні наслідки воєнних конфліктів та техногенних катастроф

22 - 23 квітня 2021 року в університеті відбулась І Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки» приурочена 35 роковинам аварії на Чорнобильській АЕС.

Організаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Державний архів Тернопільської області, Військова академія (м. Одеса), Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Львівський державний університет внутрішніх справ МВС України, Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне), Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Міжнародна академія цивільної авіації імені Мохаммеда VI (Марокко), Задарський університет (Хорватія), Університет технологій та економіки імені Хелени Ходковської (Польща).

Всього у конференції взяли участь 117 делегатів, включно із науковцями Швеції, Хорватії, Македонії, Білорусії, Польщі та Індії.

Конференцію було відкрито вітальними словами ректора ТНТУ Петра Яснія, Голови управління ДСНС в Тернопільській області Віктора Маслея та головного сержанта роти територіальної оборони Тернопільської області Володимира Грицини, які зазначили про надзвичайну актуальність теми військових конфліктів, техногенних катастроф для України у наш час.

Пленарне засідання відкрили науковці Шведського Університету Оборони (Стокгольм): професор Мікаель Вайсман та старший аналітик Центру досліджень асиметричних загроз (CATS) Бйорн Пальмерц з доповіддю про розуміння гібридних загроз і гібридних воєн. Продовжив обговорення доктор філософії Анте Браліч Задарського університету (Хорватія), його дослідження стосувалось Вітчизняної війни у Хорватії 1993 року. Дотичною до теми Балканських конфліктів стало дослідження д.істор.н Генріха Стронського, професора Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Польща), науковця, доля якого була довгий час пов’язана із Тернопільським національним технічним університетом ім. І. Пулюя.

Доктор з питань безпеки Даріуш Матерняк, головний редактор польсько-українського порталу polukr.net на прекрасній українській мові виступив із аналізом ризиків гібридних загроз та технологічних катастроф та заходів реагування на них.

Професор кафедри психології ТНТУ Ярослав Стоцький висвітлив проблему ідеологічної та інформаційної загрози, яку несе російське православ’я на землях України.

Доктор історичних наук Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського Антоніна Кізлова розповіла про допомогу потерпілим від вибухів на Звіринці 1918 р у Києво-Печерській лаврі.

Про жахливу сторінку в житті своєї країни — газову катастрофу в Бхопалі доповідав студент групи ІМЗ-12 Гірен Джадав.

Секційна робота конференції 23 квітня також охопила широкий спектр питань, які стосувались військових конфліктів, мистецького відображення чорнобильської трагедії, її історії та психологічних наслідків, гендерно обумовлених аспектів збройних конфліктів. У роботі секції виступили як науковці, так і студенти університету.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до проведення та організації конференції.