ТНТУ успішно реалізовує ІТ-проєкти в співпраці з європейськими партнерами

Кафедрою програмної інженерії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя ведеться довготривала дієва робота з європейської наукової та науково-освітньої університетської кооперації (ЕGIDE, CampusFrance, Horizon 2020, Horizon Europa та ін.). За результатами конкурсу Програми наукового співробітництва ЄС "Горизонт 2020" за грантовою Угодою Марії Кюрі магістерський науковий IT-проєкт ТНТУ І. Пулюя "Extending NOTOCORD-Sense with behavioural analysers to enable neuro-cardiovascular assessment in a cloud-based architectur " (магістр ГЛОВА Богдан, спеціальність 121 інженерія програмного забезпечення, наукові керівники: ПЕТРИК Михайло, завідувач кафедри програмної інженерії, доктор фізико-математичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (ТНТУ ім. І. Пулюя, Україна) та професор Pierre SENS, Laboratoire d’informatique de Paris 6 LIP6, NOTOCORD SYSTEMS, l’Université Pierre & Marie CURIE Sorbone Paris 6 (Париж, Франція), поданий у грудні 2020, був підтриманий в червні 2021 Європейською Комісією. Даний проєкт пов'язаний з пошуком та розробкою нових комплексних архітектурних рішень кіберсистем та програмного забезпечення (ПЗ), пов’язаних з безпекою та стабільністю однієї з найважливіших складових людського організму, що забезпечує довголіття життя — невролого-серцевою системою людини. Подібні IT-проєкти медичного спрямування є сьогодні особливо актуальними для Європейського Союзу і світу, а тому очевидно є актуальними для України і Тернополя зокрема.

Співкерівники проєкту:

Професор Pierre SENS (Paris, France)
Професор Михайло ПЕТРИК (Тернопіль, Україна)

В рамках цього проєкту тернопільський студент, сьогодні уже випускник Пулюєвого вишу та Тернопільської ЗОШ №14, Богдан Глова отримав чудову нагоду пройти трирічне наукове IT-стажування в Парижі, в одній з провідних європейських IT-компаній та IT-лабораторії найпрестижнішого університету Європи — Паризькій Сорбонні. Маючи змогу працювати в команді IT-фахівців, науковців і розробників ПЗ світового рівня, він без сумніву, отримає надзвичайно великий досвід розробки ПЗ і стане IT-фахівцем світового рівня. В рамках цього проєкту запланована ще одна програма — Co-tutele та спільна підготовка PhD, досвід реалізації якої в університеті напрацьований в рамках багаторічної співпраці з Посольством Франції в Україні та Мережею Вищих інженерних шкіл Франції.

Переможець магістерського наукового конкурсу Програми «Horizon 2020» Богдан Глова (спеціальність 121 інженерія програмного забезпечення)

Саме такий підхід до IT-навчання, поєднаний на основі глибокої теоретичної і практичної підготовки, вивчення двох основних мов Європейського Союзу — англійської і французької, довготривалій результативній міжнародній науковій кооперації колективу кафедри програмної інженерії, реалізації новітніх освітніх принципів — «освіта через практику, через наукові дослідження, стажування і міжнародну кооперацію», дає можливість підготувати висококваліфікованих програмних інженерів та IT-фахівців, які сьогодні широко затребувані на IT-ринку розробки ПЗ, обсяги якого невпинно та стрімко зростають. Програма має велику перспективу розвитку, адже кількість кращих студентів ТНТУ, які беруть в ній участь, щорічно збільшується. Так, програмні інженери ТНТУ є постійними призерами та переможцями Міжнародних та Всеукраїнських олімпіад з програмування (Борівець Богдан /ЗОШ 13/ Вітрук Роман /ЗОШ 23/, Орлов Богдан /ЗОШ 3/, Бармак Ігор, Приведа Оксана, /ТНВК 9/, Заярний Микола /ЗОШ 26/, Мудрик Іван, стипендіат французького уряду /ЗОШ 16/, Кишкевич Олег, цьогорічний переможець Всеукраїнського конкурсу наукових проєктів з розробки ПЗ та ін.). Багато випускників університету вже створили у Тернополі свої IT-компанії по розробці програмного забезпечення, зокрема випускники кафедри програмної інженерії Василишин Володимир, Стандрет Петро /Техн. ліцей/, Мельник Олександр, Бармак Ігор та ін. Вони сьогодні успішно конкурують з такими відомими IT-брендами як ELEKS, SoftServe, EPAM, Sigma Software та ін., забезпечуючи працевлаштування випускників ТНТУ в Тернополі та поповнюючи бюджет міста.

Однак високі досягнення — це результати роботи і постійного вдосконалення форм підготовки наших студентів, а також нових підходів дієвої співпраці на рівні університет-коледжі-загальноосвітні навчальні заклади міста та області в галузі IT та розробки програмного забезпечення.