У ТНТУ 60-літній ювілей кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин відзначили відкриттям міжнародної конференції

29 - 30 вересня 2022 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя була проведена Міжнародна науково-практична конференція «ПРОЦЕСИ, МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ», присвячена 90-річчю від дня народження професора Рибака Тимофія Івановича та 60-річчю кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин.

Учасників конференції привітав проректор з наукової роботи ТНТУ, професор Павло Марущак.

Завідувач кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин Андрій Бабій розкрив окремі сторінки шістдесятилітньої історії кафедри, пригадав основні етапи її розвитку. Він зазначив, що майже тридцять років кафедрою керував професор Рибак Тимофій Іванович. На унікальності його особистості та життєвому шляху було детальніше зосереджено увагу присутніх.

Наукові дискусії розпочав професор Володимир Дідух, завідувач кафедри аграрної інженерії Луцького національного технічного університету щодо важливості наукового вирішення проблеми добування та внесення сапропелів — безцінного органічного добрива, якого на Волині є в достатній кількості.

Доповідь викликала жваву дискусію, яку підтримав директор приватної сільськогосподарської агрофірми «НІЧЛАВА», стейкхолдер університету для спеціальності 208 «Агроінженерія», меценат конференції Степан Коціра.

Далі свої доробки презентував професор Валерій Федорейко, директор Центру енергоефективних технологій Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка щодо біоресурсної диверсифікації джерел теплової енергії.

Також серед гостей, які долучилися до обговорення у пленарному засіданні, Віктор Аулін, професор кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету. Він розвинув дискусію, яка стосувалася актуальних напрямків розв'язання проблем підвищення надійності машин та транспортно-виробничих систем.

Олексій Деркач, завідувач кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Дніпровського державного аграрно-економічного університету поділився досвідом впровадження цифрових технологій в аграрній освіті та землеробстві.

Професор Олег Покотило, завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ виступив із доповіддю «Системи підготовки католітних вод — революційний підхід для здорового довголіття». Представлені результати зацікавили учасників конференції.

У перерві учасники конференції обговорили перспективи розширення співпраці університету з виробництвом.

Серед присутніх учасників конференції на онлайн зв’язку були: дійсний член-кореспондент НАНУ, професор Олександр Андрейків (виступив з вітальним словом); Тарас Щур, доцент кафедри автомобілів та тракторів Львівського національного університету природокористування; Патриція Бялдовська-Вітос, заступник декана факультету механічної інженерії, професор кафедри машин і технічних систем з Політехніки Бидгоської ім. Яна та Єнджея Снядецьких, м. Бидгощ (Польща); Марош Коренко, професор кафедри якості і інженерних технологій з Сільськогосподарського університету в м. Нітра (Словаччина) й ін.

Також у пленарному засіданні конференції взяли участь професор Ігор Вікович, професор кафедри транспортних технологій Інституту механічної інженерії та транспорту Національного університету «Львівська політехніка», доценти Ріпецькі Євгеній та Роман, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, а також син Тимофія Івановича Рибака — Ярослав Рибак, який розкрив цікаві сторінки біографії та подякував учасникам конференції за добру пам’ять про батька та щирі слова пошани.

Оргкомітет конференції, в який входили члени кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин, висловлює щиру вдячність всім хто долучився до організації конференції, учасникам за їх роботу та підтримку.

На завершення пленарного засідання учасники зробили спільні фото на згадку.

Збірник тез доповідей конференції можна скачати за посиланням: bit.ly/3CrV3cO