В університеті провели конференцію в пам'ять член-кореспондента НАН України Яснія Петра Володимировича

Упродовж 10–11 листопада 2022 р. на базі Тернопільського національного університету імені Івана Пулюя відбулась Міжнародна науково-технічна конференція «Міцність і довговічність сучасних матеріалів та конструкцій», присвячена 70-річчю від дня народження член-кореспондента НАН України Яснія Петра Володимировича.

Співорганізаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України; Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя; Інститут проблем міцності імені Г.С. Писаренка НАН України; Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України; Військово-технічна академія імені Я. Домбровського (Польща); Маріборський університет (Словенія); Кошицький технічний університет (Словаччина); Білостоцький технологічний університет (Польща); Університет Клермон Овернь (Франція); Українське товариство з механіки руйнування матеріалів. В роботі конференції взяли участь близько 200 учених з України, Польщі, Сербії, Словаччини, Франції та Китаю.

Пленарне засідання відкрив ректор університету Микола Митник, який наголосив, що багатолітній керівник вишу Петро Володимирович Ясній був видатним вченим, талановитим організатором науки і блискучими викладачем, а його вклад у розвиток сучасного університету, де плекають культ знань і свободу мислення, неоціненний. З вітальним словом до колективу університету та наукової спільноти також звернувся професор Юрій Лапуста (Франція), щоб у своїх спогадах виокремити високі маральні чесноти, освіченість та порядність Петра Володимировича Яснія. Проректор з наукової роботи Павло Марущак розповів про перспективи розвитку напрямків наукових досліджень започаткованих Петром Яснієм, присвячених оцінюванню міцності, працездатності та залишкового ресурсу відповідальних елементів обладнання теплової та атомної енергетики, авіаційного і залізничного транспорту, металургії.

Учасники конференції переглянули короткометражний фільм «Петро Ясній — штрихи до портрета», який присвячено зростанню його особистості як вченого, керівника та розбудовника технічного університету.

Пленарні доповіді виголосили: Григорій Никифорчин (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України), Георгій Цибаньов (Інститут проблем міцності ім. Г.С. Писаренка України), Ярослав Пастернак (Волинський національний університет імені Лесі Українки), Леонід Муравський (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України), Олег Ясній (Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя), Роман Юзефович (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України), М. Шульженко (Інститут проблем машинобудування ім. А.М. Підгорного НАНУ), Алексанр Седмак (Голова Європейського товариства з цілісності конструкцій, Белградський університет, Сербія).

Наступного дня, 11 листопада, робота конференції тривала у форматі секційних засідань. На них обговорено актуальні питання міцності і довговічності сучасних матеріалів та конструкцій, методи подовження ресурсу деталей підвищеного експлуатаційного ризику.

Закриття конференції провів проректор з наукової роботи Павло Марущак, який підсумував її результати та подякував учасникам за вшанування пам’яті професора П.В. Яснія, високий рівень наукових доповідей та активну участь у обговоренні результатів досліджень.

Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції «Міцність і довговічність сучасних матеріалів та конструкцій», присвяченої 70-річчю від дня народження член-кореспондента НАН України Яснія Петра Володимировича