Листопадове засідання вченої ради: нагородження, тематичні обговорення, різне

22 листопада 2022 року відбулось засідання вченої ради університету, на якому були присутні почесні гості — заступник голови Наглядової ради університету, народний депутат України Володимир Гевко, президент Академії соціального управління, Голова ради Фонду реєстрації неординарних ідей і проєктів д.е.н., професор Богдан Андрушків і магістр Міжнародного лицарського ордена українського козацького братства ім. Св. Миколая, голова Асоціації українців «Разом» з Миколаєва Любов Яворівська.

За активну діяльність на посаді заступника голови бюджетного комітету Верховної ради України, велику організаційну роботу на ниві волонтерства Володимира Гевка нагороджено орденом «За успіхи в обороні та волонтерстві» Міжнародного лицарського ордена. Любов Яворівська зазначила, що нині всі українці об’єдналися перед лицем ворога і кожен вносить свій вклад у нашу спільну перемогу.

Богдан Андрушків вручив відзнаку «За заслуги в розвитку освіти, науки та економіки» ректору університету Миколі Митнику, як визнання результатів його діяльності у складний воєнний час. Крім того, Миколі Мирославовичу Благодійним фондом «Польське житлове товариство» (м.Люблін) та благодійною організацією «Благодійний фонд реконструкції та розвитку України» присвоєно почесне звання «Благодійник» за благородні, самовіддані дії, що сприяють відбудові України, підтримку людських цінностей, братерства, розвитку науки та налагодження міжнародних зв’язків і вручено почесну відзнаку.

На засіданні вченої ради присвоєно вчене звання доцента Ярославу Осадці, к.т.н., доценту кафедри електричної інженерії, Івану Сисаку, к.т.н., доценту кафедри електричної інженерії, Олегу Тотосько, к.т.н., доценту кафедри комп‘ютерно-інтегрованих технологій. Вітаємо молодих науковців і бажаємо успішного затвердження цього рішення!

Про результати набору студентів у 2022 році та завдання щодо забезпечення набору у 2023 році доповідав відповідальний секретар приймальної комісії Володимир Кобельник. Він відзначив, що, незважаючи на всі труднощі і тривалість вступної кампанії, університет виконав план набору студентів за бюджетною формою навчання за всіма спеціальностями і рівнями освіти. Значно більше студентів набрано за контрактною формою навчання. Дала свої результати якісна профорієнтаційна робота і активна рекламна кампанія. Однак, є об’єктивні перепони щодо набору іноземних студентів. Окреслено основні завдання, що стоять перед колективом у 2023 році.

Керівник відділу забезпечення якості освіти Любомир Матійчук і керівник відділу бенчмаркінгу і вебменеджменту Андрій Паламар доповіли про рейтинги університету в 2022 році та шляхи їх підвищення. У 2022 році університет суттєво покращив позиції в більшості всеукраїнських та світових рейтингів порівняно з попереднім роком. У рейтингу ТОП-200 посів 33 місце, у консолідованому рейтингу — 49-50, вперше на 5 позицій зріс індекс Гірша, в рейтингу UMultirank — 22 місце серед університетів України, у регіональному світовому рейтингу QS — 20 місце в Україні і 251-300 місце у регіоні.

Про результати міжнародної діяльності університету в 2022 році та основні напрями й завдання на 2023 рік доповідала проректор з міжнародного співробітництва Тетяна Вітенько. Вона проаналізувала проєктну активність науково-педагогічних працівників і зазначила, що вона є недостатньою. Зараз виконується 3 міжнародні проєкти, які перемогли у різних конкурсах і отримали фінансування. Незважаючи на воєнний стан, продовжувалась робота з академічної мобільності студентів і викладачів (реалізовано 12 проєктів мобільності), укладено шість нових угод з провідними університетами Європи. Серед основних завдань – створення робочих груп на факультетах і кафедрах, пошук іноземних партнерів для написання міжнародних освітніх і наукових проєктів.

Декан факультету інженерії машин, споруд і технологій Роман Лещук звітував про роботу факультету з 2017 по 2022 рік. Основними досягненнями є стабільний набір студентів за всіма освітніми програмами, успішні захисти кандидатських і докторських дисертацій науково-педагогічними працівниками факультету, наявність держбюджетної і госпдоговірної тематики, запровадження елементів дуальної освіти окремими випусковими кафедрами, організація і проведення науково-технічних конференцій, в т.ч. міжнародних. Недостатньою є публікаційна активність, на що потрібно звернути особливу увагу. Голова комісії з проблем навчання Галина Осухівська запропонувала роботу факультету схвалити.

З усіх розглядуваних питань прийнято відповідні ухвали.

Затверджено нові редакції Положення про порядок преміювання науково-педагогічних і наукових працівників Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Положення про рейтингову систему оцінювання якості роботи факультетів і кафедр Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Внесено зміни до Положення про планування та облік навчальної, основних видів методичної, наукової й організаційної роботи науково-педагогічних працівників Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Положення про порядок обрання директорів відокремлених структурних підрозділів (фахових коледжів) Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя і Положення про порядок обрання та прийняття на роботу науково-педагогічних працівників Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Затверджено Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність учасниками освітнього процесу та працівниками у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя, а також рекомендації науково-технічної і науково-методичної рад.