ТНТУ піднявся на 21 місце в міжнародному рейтингу Webometrics

Національна дослідницька рада Іспанії опублікувала чергову редакцію міжнародного рейтингу університетів світу Ranking Web of Universities (Webometrics) January 2023 (Edition 2023.0.beta).

Згідно з даними, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя посів 21 місце серед українських закладів вищої освіти, піднявшись на 1 позицію вище, ніж у 2022 році. Про це йдеться на сайті www.webometrics.info/en

Результати цього дослідження публікують двічі — у січні та липні. Цьогоріч розробники приурочили видання до 20-річчя рейтингу (2004–2023 рр.).

Загалом оцінили представленість у вебпросторі для більш ніж 31 тисячі університетів світу. Від України в рейтингу представили понад 300 ЗВО.

Оцінювання відбувається за трьома показниками:

  • VISIBILITY (видимість) — кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на вебсторінки установи; розраховується за показниками інструментів Ahrefs і Majestic — 50 %;
  • TRANSPARENCY (прозорість) — кількість цитат топавторів установи за Google Scholar Citations — 10 %;
  • EXCELLENCE (якість) — кількість статей дослідників установи за п’ятирічний період (2017–2021 рр.), які входять до 10 % найбільш цитованих у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago — 40 %.