У Міжнародний день світла в ТНТУ провели науково-просвітницький захід

16 травня 2023 року відбулася серія науково-популярних лекцій з нагоди Міжнародного дня світла. Уже п’ятий рік поспіль кафедра фізики ТНТУ проводить даний науково-просвітницький захід з метою залучення до наукових досліджень учнівської та студентської молоді, інформування про наукові досягнення та поширення результатів наукової діяльності університету.

«The International Day of Light» (Міжнародний день світла) — глобальна ініціатива ЮНЕСКО, яка кожного року збирає учасників з різних країн на велику кількість подій в усьому світі. Основна мета — підкреслити важливість світла у культурі, мистецтві, освіті, науці, технологіях та інших галузях.

Цьогоріч Тернопільське обласне комунальне територіальне відділення Малої академії наук України виступило партнером Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в проведені святкових заходів.

Під час проведення «Міжнародного дня світла 2023 в Тернополі» запрошені лектори поділилися своїми напрацюваннями із учасниками заходу.

Віталій Мочарський к.т.н., голова організаційного комітету, начальник відділу міжнародного співробітництва, старший викладач кафедри фізики ТНТУ виступив із доповіддю «Коротко про історію Міжнародного дня світла», в якій розказав історію становлення свята, чому саме 16 травня прийнято святкувати Міжнародний день світла, а також про те, як винайдення лазера пов’язане із святом.

Вікторія Мартинюк із Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка представила доповідь «Мікропластик як новий забруднювач навколишнього середовища» і поділилася проблематикою забруднення навколишнього середовища пластиком дуже маленького розміру, впливом його на живі організми та важливістю світла в подібних дослідженнях.

Петро Волошин, студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який навчається у Франції, провів лекцію на тему «Мікролінзування у пошуках далеких світів», в якій розказав про дослідження пов’язані із гравітаційним мікролінзуванням, та як воно допомагає відкривати нові астрономічні об’єкти. Цікаво, що Петро Волошин є випускником Тернопільського обласного комунального територіального відділення Малої академії наук України.

Ольга Малюта, українська ембріологиня, яка зараз працює на Мальті, представила доповідь «Навіщо використовувати поляризоване світло в процесі запліднення in vitrio», де поділилася сучасним станом ембріологічної науки та розказала про поляризаційні мікроскопи, які використовує в професійній діяльності.

Усі лекції були надзвичайно цікавими, а учасники отримали нові знання про застосування світла в різних галузях науки і техніки.