Міжнародна науково-технічна конференція в ТНТУ довела, що якість води важлива для виробництва харчових продуктів

24 травня 2023 року у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася II Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти». У роботі конференції взяли участь науковці, фахівці науково-дослідних організацій, керівники підприємств, викладачі, аспіранти, студенти.

Головна мета конференції — обмін знаннями та досвідом, пошук рішень з актуальних проблем якості та безпечності питної води, пріоритетів покращення якості води, удосконалення з використанням нових технологій.

Конференція, яка об’єднала виступи науковців та дослідників, відбулася за напрямками:

  • Сучасні технології аналізу води, водопідготовки, водоочищення, водопостачання і водовідведення.
  • Вода і харчова промисловість.
  • Лікувально-профілактичні аспекти використання вод.
  • Агропромислові, екологічні, економічні та соціальні проблеми водокористування.

Розпочав конференцію вітальним словом проректор з наукової роботи ТНТУ Павло Марущак. Він наголосив на тому, наскільки важливою є проблема якості води не лише для України, але й для світу. Учасників також привітав Олег Покотило, завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії, який підкреслив актуальність конференції серед широкого загалу освітян, науковців та роботодавців. Василь Гамрач, директор ПП «Агропродсервіс Ярчівці», зазначив важливість питання якості води для виробництва.

Пленарне засідання пройшло в атмосфері зацікавленості, жвавих дискусій, обміну думками та досвідом.

Андрій Мокієнко, доктор медичних наук, виступив з аналізом та численними даними про вплив різноманітних мікроорганізмів, для яких вода є фактором передачі на людину.

До активної участі у конференції долучилася Ірина Андрусишин, докторка біологічних наук ДУ «Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва НАМН», яка наголосила про те, що водне законодавство України може бути поліпшене при використанні Європейського досвіду з впровадження підходів та методів з реабілітації водних об’ єктів і поліпшення якості природньої та питної вод зокрема.

Олег Покотило, завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя, у своїй змістовній доповіді представив концепцію водневої воду з від'ємним ОПВ для використання у біомедицині. Доповідь висвітлила історію, стан і перспективи водневої медицини. Також доповідач представив особисті розробки — іонізатори-генератори молекулярного водню «Living Water».

У свою чергу, Олег Васильків, директор ТОВ «Центр безпечності харчових продуктів та середовища життєдіяльності» , представив перспективність використання бактеріофагів для забезпечення мікробіологічної стійкості харчових продуктів.

Юрій Пивоваренко з Науково-навчальний центру «Фізико-хімічне матеріалознавство» Київського університету імені Тараса Шевченка та Національної академії наук України, розкрив властивості води, які залежать від її електричного потенціалу та лікувально- профілактичні аспекти використання таких вод.

Аспірантка кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін ТНПУ імені Володимира Гнатюка Галина Чвалюк представила ґрунтовний аналіз екологічних аспектів очищення води у природних водоймах за допомогою культивування зелених водоростей.

Юрій Холмовой, доцент Донбаської державної машинобудівної академії, проаналізував використання скловуглецевого електрода для потенціометричного визначення ХСК природної води.

Логічним завершенням конференції стало підбиття підсумків роботи конференції. Учасники конференції відзначили високу ефективність конференції і значення для апробації досліджень науковців. Під час заходу панувало відчуття неймовірної єдності дослідників з абсолютно різних галузей, що заклало підґрунтя для зустрічі на наступній конференції.

Безмежно вдячні усім, хто знайшов час та можливості поділитися своїми дослідженнями з нами та усіма учасниками конференції!

Щиро дякуємо всім за участь у конференції!

Бажаємо Вам успіхів у Вашій роботі і до наступної зустрічі на конференції!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!