Академічна спільнота та громадськість краю віддали останню шану Петру Яснію

У понеділок, 15 листопада 2021 року, відбувся похорон ректора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя д.т.н., професора, член-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки і техніки України Петра Яснія.

Впродовж двох днів з покійним прощались сотні людей, серед них — дружина та сини професора Петра Яснія, його друзі, колеги, представники влади й громадськості.

«Це велика втрата для української та європейської науково-освітньої спільноти. Петро Володимирович будував університет європейського типу: європейський по духу, європейський по освітній діяльності і дуже багато часу приділяв впровадженню інновацій, розвитку матеріальної-технічної бази і наукових шкіл», — наголосив перший проректор Микола Митник.

Прощання з ректором проходило на площі перед головним корпусом Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

«Самовіддана педагогічна та наукова праця Петра Володимировича, його мудра й виважена управлінська діяльність завжди були прикладом для мене та залишили слід у душах усіх, хто був поруч з ним: колег-педагогів, науковців, студентів, батьків», — зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Петро Володимирович дбав про студентство та обдаровану молодь. Всіляко підтримував іноземних студентів вишу. Від імені усієї студентської громади університету свою скорботу висловили студент третього курсу, студдекан факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії Роман Бартошевський та студент четвертого курсу факультету інженерії машин, споруд та технологій Мостафа Ахмед Абдаллах.

«Петро Ясній завжди був дуже багатогранною особистістю, але передусім він був науковцем, який прагнув у всіх сферах життєдіяльності започаткувати принципи організованості на основі науки. Петро Володимирович не просто декларував, що людина повинна бути цілеспрямованою, працелюбною і відповідальною, а й має носити в собі незгасимий вогонь моральних цінностей: щоб бути людиною, треба робити добро іншим», — підсумував ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський.

Далі прощальна процесія рушила до храму Пресвятої Трійці в Тернополі, який багато років відвідував Петро Ясній. Похоронили Петра Володимировича на цвинтарі у Великих Гаях.