Супутникова зйомка

З метою своєчасної та якісної організації забезпечення центральних та місцевих органів виконавчої влади України (далі – державні споживачі) даними дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), відповідно до ст. 6 Закону України «Про космічну діяльність», Державне космічне агентство України (ДКА) проводить заходи з планування супутникової зйомки на 2022 рік.

Національним центром управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ), що входить до сфери управління ДКА, налагоджено прийом на власні наземні приймальні станції супутникових знімків з іноземних космічних апаратів (далі – КА) надвисокої просторової розрізненості — 0,5 м та 0,7 м. Також очікується отримання даних ДЗЗ від національного КА «Січ-2-1» високої просторової розрізненості — 8 м.

Для раціонального розподілу супутникового ресурсу між державними споживачами даних ДЗЗ у ДКА та НЦУВКЗ, до 25 грудня 2021 року, проводиться планування супутникової зйомки на наступний рік. Поточне щомісячне планування районів (об’єктів) знімання здійснюється до 25 числа попереднього місяця на наступний місяць, а оперативне — за 24 – 48 годин до зйомки.

Крім того, НЦУВКЗ має можливості проведення тематичної обробки супутникових знімків, яка проводиться за окремими запитами споживачів.

З метою забезпечення підвищення якості виконання державними споживачами завдань та функцій, що покладені на них державою, шляхом використання сучасних геоінформаційних технологій, ДКА організовує прийом та опрацювання заявок на супутникову зйомку до 20 грудня 2021 року.