Міжнародний проєкт Developing Innovative Sustainable Cooperation Opportunities (DISCO)

20 грудня 2023 року у Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя відбулася зустріч з Станіславом Альвасяком, директором Центру досліджень та розвитку соціальних інновацій Єзуїтського університету Ігнатіум у Кракові та фахівцем з управління проєктами в Краківському економічному університеті, Республіка Польща. На зустрічі були присутні також представники Тернопільської обласної ради — депутат Володимир Мисик, начальник відділу міжнародного співробітництва та промоції області Руслан Кулик, голова Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» Зеновій Колос. Зі сторони університету у зустрічі взяли участь ректор Микола Митник, проректор з наукової роботи Павло Марущак, помічник ректора Михайло Блавіцький, доцент кафедри інжинірингу машинобудівних технологій, ТНТУ Валерій Лазарюк.

Приводом до зустрічі стало рішення Європейського інституту інновацій і технологій долучити Тернопільську область й, зокрема, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя до реалізації міжнародного проєкту Developing Innovative Sustainable Cooperation Opportunities (DISCO).(https://heidisco.com/) Даний проєкт спрямований на посилення інноваційного потенціалу європейських закладів вищої освіти шляхом спільного навчання, співпраці з некомерційними підприємствами, громадами та бізнесом для формування широкої інноваційної екосистеми.

Провідний експерт проєкту від Краківського економічного університету, Станіслав Альвасяк презентував дорожню карту проєкту для нашого регіону. Сторони обговорили можливості співпраці у рамках проєкту, а також розвитку відносин з Краківським економічним університетом та Ієзуїтським університтетом Ігнатіум. У ході обговорення було запропоновано розвинути співпрацю університету та громад Тернопільщини. Також проєкт DISCO може підтримати ініціативу університету в організації обласного стартап-конкурсу для студентів та учнівської молоді коледжів та шкіл. Сторони виявили зацікавленість до розвитку спільних проєктів з підтримки стартапів, жіночого підприємництва, енергетичного менеджменту, трансферу технологій, технологій віртуальної реальності, STEM освіти.

Для довідки. Проєкт DISCO координує Краківський економічний університет (Польща), у співпраці з Національним університетом «Львівська політехніка» (Україна), Люцернським університетом прикладних наук і мистецтв (Швейцарія), неурядовими організаціями European Center for Women and Technology (Норвегія) та SME SHINE 2Europe (Португалія). У другій фазі до проєкту приєдналася Тернопільська обласна асоціація органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини». Партнерами проєкту розроблено навчальний курс Innovation & Entrepreneurship(https://navoica.pl/courses/course-v1:CracowUniversityofEconomics+IE101+2023_IE/about), який можуть проходити студенти та викладачі для покращення теоретичних та практичних навиків розроблення власних інноваційних проєктів.

Європейський інститут інновацій та технологій (EIT)( https://eit.europa.eu/) є органом ЄС і невід’ємною частиною Horizon Europe, Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій. EIT зміцнює здатність Європи до інновацій шляхом надання рішень для розв’язання актуальних глобальних проблем і розвитку підприємницького таланту для створення сталого зростання та кваліфікованих робочих місць у Європі. Крім того, EIT — це найбільша в Європі інноваційна екосистема, яка об’єднує близько 3000 партнерів із провідних ділових, дослідницьких та освітніх організацій по всій Європі в понад 200 центрах. EIT забезпечив понад 3800 стартапів і компаній, що розширюються, створив понад 1400 нових продуктів і послуг, які залучили понад 3,9 мільярда євро зовнішнього капіталу.