Молодіжний тиждень міст-побратимів у Батумі

23 - 26 листопада 2012 року у місті Батумі (Грузія) відбувся міжнародний молодіжний фестиваль міст-побратимів. Наше мальовниче місто представляли семеро студентів та двоє працівників Тернопільської міської ради. В рамках тижня були проведені ознайомчі зустрічі між організаторами та учасниками. Програма свята була насиченою та різноманітною.

В перший же день учасникам показали справжню грузинську гостинність: одразу після прибуття в аеропорту зустріли представники мерії, привітали з приїздом, запросили на вечерю з мером Батумі та представниками влади, а по дорозі люб’язно розповіли деякі цікаві факти з історії Батумі та провели невеличку нічну екскурсію, після традиційного бенкету поселили в кращі готелі Батумі.

Другий день розпочався із виставки фоторобіт міст-побратимів Батумі, де були представлені фотографії, які показували красу цих міст, найдивовижніші місця та культурну спадщину даного краю. Пізніше в кінотеатрі «APOLLO» відбувся показ короткометражних фільмів про міста-учасники, щоб відобразити культуру і традиції не лише міста, але і країни, яку представляють. Хоча фільми були тривалістю лише у 10 хвилин, але всі присутні мали змогу побачити, як живуть люди у інших країнах, більше дізнатись про пам’ятки культури, архітектурні споруди, навчальні заклади та географію розташування цих чудових міст на карті світу. Наприкінці дня аби молодь краще познайомилась і відпочила організатори провели закриту вечірку в одному з престижних нічних клубів Батумі.

Третій день, як і завжди, розпочався зі смачного сніданку. Потім всі мали можливість прорепетирувати номери, які пізніше були представлені на концерті від учасників та колективів Батумі. Обідали в українському ресторані, де гостей пригощали національними українськими стравами, що для делегації з Тернополя було особливо приємно. Також вібувся похід в дельфінарій. Тут було справжнє шоу, переповнювали емоції, від такого видовища просто не можна було відірвати очей. Таке шоу багато хто бачив уперше, а тому цей спогад назавжди залишиться незабутнім. Після вечері була прогулянка нічним містом і набережною. В такий час відкрилась справжня краса міста, яке немовби заснуло, яскраві вогники, яких в Батумі дуже багато, адже місто повністю підсвічується, показували, що цим містом можна милуватись безкінечно. Якщо добре придивитись, то побачиш, що вдень і вночі це ніби два різні міста, але в кожну пору доби це місто прекрасне.

Четвертий день став для учасників особливим, оскільки треба було особисто представити традиції свого краю у вигляді національних танців та пісень. Це справді відповідальна місія, адже виступати довелось перед повним залом людей, та ще й на одній сцені із відомими колективами та виконавцями. Заключним заходом був Гала-концерт у Батумському драматичному театрі. Представники міст організували справжній фольклорний фестиваль. Не зважаючи на всі переживання та хвилювання, концерт видався на славу, всі виступи проходили на високому рівні, гості свята та організатори були задоволені та приємно вражені. Як підсумок святкування, одразу після Гала- концерту, в чудовому ресторані Батумі відбулась фінальна вечеря, яка супроводжувалась запальними танцями, веселою музикою та хорошими словами від мера Батумі та гостей свята.

Батумі неможливо забути. Таке хороше, дружнє, навіть родинне ставлення до гостей важко ще десь зустріти. Час, який там було проведено можна порівняти лише з райською мандрівкою. Краса міста, доброта людей та дружні стосунки, мабуть, залишаться у серці кожного назавжди. Думаю, той, хто хоч раз побував у цьому мальовничому місті, захоче повертатись сюди знову і знову. Таких міст у світі небагато, а таких приязних людей, напевно, ще менше. І я з щирою душею можу сказати «Я люблю тебе, Батумі!»

Олег Грушицький,
голова студради ТНТУ, учасник фестивалю.