II молодіжний африканський самміт
«Volunteering and Sustainable Development in Africa»

17 березня 2012 року студенти-іноземці ТНТУ провели другий молодіжний африканський самміт «Volunteering and Sustainable Development in Africa». Його гаслом майбутні лідери обрали такі слова: «Я мрію про красу, мир, про себе. Я думаю, що все завжди здається неможливим, поки воно не зроблено».

Молоді люди із більш ніж 40 африканських країн, які навчаються у Тернополі, засвідчили, що, як і в кожному суспільстві, молодь є майбутнім країни, і саме Африка у 21 столітті буде платформою для росту передових наукових технологій. Тому у всіх виступах відчувалось справжнє занепокоєння сучасним станом справ в освіті, у використанні людських та природних ресурсів, в економіці та сільському господарстві, у сфері охорони здоров’я, довкілля, у подоланні бездіяльності та корупції для того, щоб зробити життя людей кращим та покращити уявлення про країни Африки закордоном.

Після пленарного засідання робота продовжувалась у численних секціях: «Освіта, культура і людські ресурси», «Енергія, природні ресурси та захист навколишнього середовища», «Здоров’я, праця та суспільні справи», «Безпека та захист». Учасники самміту висвітлювали ці проблеми у своїх країнах, наводили багато прикладів, цифр, фактів, питання різних секцій перегукувались між собою, оскільки якої б теми не торкалась дискусія, усі зазначали, що: «Освіта є найпотужнішим знаряддям, яке можна використовувати, щоб змінити світ» (Нельсон Мандела), а тому слід піднімати грамотність та обізнаність людей, вимагати в урядів відкриття нових шкіл, університетів, поліпшення умов в них, забезпечення молодих людей роботою після закінчення навчальних закладів, привернення уваги до професійно-технічної освіти.

Самміт завершився прийняттям рішень щодо вирішення проблем африканських країн та врученням сертифікатів учасникам.