Університет відзначив 170-у річницю від дня народження
Івана Пулюя

«...Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».

Іван Пулюй

2 лютого 2015 року академічна спільнота Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, представники обласної і міської влади, науковці, літератори та громадські діячі вшанували пам'ять всесвітньо знаного фізика та електротехніка, перекладача Біблії та Псалтиря, великого патріота і гуманіста, відомого громадсько-політичного і національно-культурного діяча Івана Пулюя. З нагоди 170-річчя від дня народження видатного вченого в університеті відбулося урочисте покладання квітів до погруддя Івана Пулюя, в науково-технічній бібліотеці ТНТУ ім.І.Пулюя пройшла урочиста академія.

З вітальними виступами звернулися до присутніх ректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя професор Петро Ясній, віце-ректор Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Й.Сліпого отець-доктор Михайло Пастух, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра, директор департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Любомир Крупа, секретар Тернопільської міської ради Ігор Турський, завідувач кафедри інфекційних хвороб Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського професор Михайло Андрейчин, професор Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський, голова виконкому селищної ради смт. Гримайлів Ольга Приймак.

Петро Ясній: «Науковий геній Івана Пулюя полягав у багатогранності його таланту та високому рівні досягнень у всіх сферах діяльності. Об'єктом його уваги були найважливіші проблеми тогочасної фізики та електротехніки. Вчений стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства — відкриття «Х»-променів, дослідив їх природу та властивості, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Його праці з електродинаміки змінних струмів лягли у фундамент Теоретичних основ електротехніки. В наукових енциклопедіях і довідниках Івана Пулюя згадують як першого електротехніка Європи. Іван Пулюй — перекладач з оригіналів Біблії, Псалтиря, укладач молитовника. Широко відома його активна позиція щодо захисту прав українського народу, його політичних свобод, рідної мови, велика організаційна робота на культурно-просвітницькій ниві. Про таланти Івана Пулюя можна говорити багато».
«Наш університет уже десять років носить ім'я цього видатного вченого. Ім'я Івана Пулюя принесло успіх університету, саме після присвоєння його імені Тернопільський державний технічний університет став Тернопільським національним технічним університетом. Ми зустріли три великі ювілеї від дня народження Івана Пулюя — 150-річчя, 165-річчя та 170-річчя святкуємо сьогодні. З нагоди ювілею в університеті здійснено передрук статті Івана Пулюя «Україна і її міжнароднє політичне значення», яка вперше була видана у 1915 році, на початку 1-ої світової війни, та має дуже важливе значення для сьогодення. Музей університету, де відображені усі віхи діяльності науковця, поповнили нові експонати, у виші створили електронний каталог, щодо життя, діяльності, наукових праць, винаходів Івана Пулюя. Плануємо провести міжнародну конференцію по світло- й електротехніці, а також випустити марку присвячену 170-річчю вченого».

о. Михайло Пастух: «Іван Пулюй підвалини свої здобував перш за все, як християнин. Мав бути священником, вчився на богословському факультеті, але вибрав мирянське життя. Він зумів поєднати те, що по-людськи здається різним, а саме християнина і науковця. Хочу попросити вас, усіх тут присутніх, щоб ми також поєднали і слово, і мовчання, бо той, хто відійшов, був не лише українець з великої літери, але й християнин, духовний син ще одного великого українця Тараса Шевченка. Він був людиною Віри. Хвилиною мовчання вшануймо ім'я Івана Пулюя та пам'ять тих українців, що загинули на Майдані, на Сході України, відстоюючи право на суверенітет та незалежність української землі».

Леонід Бицюра: «Сьогодні ми не просто згадуємо біографію видатного вченого, нашого земляка, а відкриваємо ті посилання, які він давав українському народу як фахівець, свідомий громадянин, великий українець. Зараз наше суспільство шукає відповіді на багато запитань. Чимало відповідей дає діяльність Івана Пулюя. Зокрема, у праці «Україна і її міжнароднє політичне значення», виданій у 1915 році у Празі, сказано: «Самостійність України є Гордієвим вузлом, під замком якого лежить не тільки гарантія миру Європи…». Як бачимо, Пулюй вже тоді дав рецепт, як стабілізувати ситуацію в світі. Сьогодні ім'я Івана Пулюя — це приклад для всіх нас. У Святому Письмі сказано, що слова навчають, а приклади спонукають. Власне приклад, який дав Іван Пулюй за своє життя, показує, як багато може встигнути людина, як багато може охопити в собі людина, яка дбає про душевну та фізичну гармонію, про гармонію взаємостосунків з тим середовищем, в якому вона живе і з тим народом, часткою якого вона є».

Василь Шендеровський: «Про велич Івана Пулюя чи як не найкраще сказав професор Бах»…Ти був людиною сильних переконань і гостро викарбованою особистістю, але також людиною, що знала, як дотримуватися вірності народові, з якого ти вийшов, і немає більшої вірності, аніж вірність власному народові. Доля подарувала тобі побачити ранішню зорю свободи, до якої піднявся з темних хмар твій нарід, який ти любив до останнього подиху, та її перші сонячні промені побажали озолотити кінець твого сповненого праці життя».

Любомир Крупа: «Цього року ТНТУ зайняв 21-е місце у сотні ВНЗ України. Думаю, це велика заслуга вашого патрона. Адже Іван Пулюй — це стержень, який на вас стягує і Божу благодать, бо був глибоко віруючою людиною, і допомагає осягнути наукову істину. Ви носите дуже славне ім'я, відповідальне ім'я. Бажаю, щоб цей прапор відповідальності і слави супроводжував вас завжди».

Продовжила святкову програму урочиста академія в науково-технічній бібліотеці ТНТУ ім.І.Пулюя. Науковці підготували доповіді:

  • «Спочатку було Слово…» отець-доктор Михайло Пастух, віце-ректор Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Й.Сліпого.
  • «Іван Пулюй і сьогодення України» Шендеровський В.А., професор Інституту фізики НАН України.
  • «Життя присвячене науці та Україні» Рокіцький О.М., доцент кафедри фізики ТНТУ ім. І.Пулюя.
  • «Іван Пулюй: «Лампаду одні другим передадуть» Збожна О.М., кандидат фізико-математичних наук, член Наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка.
  • «Олександр-Іван Пулюй у збройній боротьбі проти окупантів України» Середницький Я.А., співробітник НАН України, письменник.

Грамотами та подяками від Тернопільської облдержадміністрації, Департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрацї, Тернопільської обласної ради й Тернопільської міської ради були нагороджені працівники, аспіранти та студенти вишу. Від свого імені ректор Петро Ясній вручив подяки владі міста й області, а також науковцям університету та дослідникам творчого й наукового доробку Івана Пулюя.

Більше фото на сторінці Facebook