Горизонти науки

У четвер, 14 травня, у читальній залі науково-технічної бібліотеки ТНТУ ім. І.Пулюя в рамках ІХ Всеукраїнського фестивалю науки було прочитано цикл науково-популярних лекцій «Горизонти науки» для учнівської та студентської молоді. Так, на науковий захід завітали учні-гімназисти Української гімназії ім.І.Франка (м. Тернопіль), учні Тернопільського технічного ліцею, слухачі обласного відділення Малої академії наук України, студенти-першокурсники ТНТУ.

Присутні мали змогу почути цікаві ознайомчі лекції від науковців університету за темами:

  • Стартап-центри як інструмент реалізації молодіжних інноваційних ідей (доповідач — Владимир Ольга Михайлівна, к.е.н., доц. каф. менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва ТНТУ ім. І.Пулюя). Слухачі ознайомилися із завданнями та діяльністю Стартап центру ТНТУ імені Івана Пулюя, вчилися виявляти інноваційні ідеї, розвивати та реалізовувати нові проекти.
  • Інструментарій сучасної технічної науки: електронний мікроскоп (доповідач — Сорочак Андрій Петрович, наук. співр. НДЛ електронної мікроскопії ТНТУ ім. І.Пулюя). Науковець розповів про будову та принцип дії електронного мікроскопа, його застосування у різних напрямках наукових досліджень, зокрема в механіці руйнування, матеріалознавстві тощо.
  • Дослідження ближнього космосу: сучасний стан та перспективи (доповідач — Крамар Олександр Іванович, к.ф.-м.н., доц. каф. фізики ТНТУ ім. І.Пулюя). Крамар О.І. ознайомив присутніх з особливостями китайської програми дослідження Місяця, застосуванням орбітальних телескопів для вивчення об’єктів Сонячної системи, використанням посадкових модулів для дослідження космічних тіл на прикладі місії "Розетта" при вивченні комети Чурюмова-Герасименко та перспективних досліджень супутників Юпітера.
  • Також під час наукових лекцій фахівці кафедри фізики провели демонстраційні досліди для вивчення явищ геометричної та хвильової оптики (оптичне волокно, дифкраційні та інтерференційні елементи, поляризатори, голограми, анімовані оптичні ілюзії).