Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Профспілка працівників освіти і науки України спільно з Асоціацією правозахисних організаторів студентів України, Харківською обласною організацією Профспілки та за підтримки Міністерства молоді та спорту України з 30 вересня по 3 жовтня 2015 року провели Всеукраїнську школу студентського профспілкового лідера «Студентський профспілковий рух в умовах зміни освітнього простору: виклики сьогодення».

Понад 130 учасників — голови профкомів, їх заступники, актив ППОС вищих навчальних закладів різних областей України — зібралися у Харкові для обговорення актуальних питань соціально-економічного становища молоді та шляхів його поліпшення.

Активну учать у заході взяла і делегація нашої області на чолі з головою студентського профкому ТНТУ ім. І. Пулюя Олегом Кравцем.

Програма школи тривала декілька днів. Впродовж усього часу очільники студентських первинок обговорили проблеми, плани і перспективи молодіжного профспілкового руху України, пройшли ряд тренінгів, семінарів та відкритих лекцій.

Так, на робочій секції «Особливості соціально-економічного захисту студентів через положення нормативно-правових актів у сучасних умовах» було розглянуто низку питань щодо індексації стипендій студентів ВНЗ, роботи за сумісництвом, сучасних підходів ЦК Профспілки до стипендіального забезпечення. Особливу увагу приділили необхідності дотримання прав студентів з соціально незахищених категорій населення.

Особливу увагу та зацікавленість учасників роботи викликало питання оформлення субсидій учням та студентам на відшкодування оплати за проживання у гуртожитках. Учасники обмінювалися досвідом щодо забезпечення пільгового проїзду учнів та студентів, особливостей розподілу стипендіального фонду, дотримання прав учнів та студентів з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Під час секції відбулося обговорення нововведень в законодавстві стосовно реалізації права на академічну мобільність, державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, а також внесення змін до відповідних законів України.