Заключна зустріч учасників проекту Темпус «Cтворення міжуніверситетських стартап-центрів для студентської інноваційної діяльності»

У період з 21 по 25 вересня 2015 року проходила заключна зустріч учасників проекту TEMPUS «Створення міжуніверситетських стартап-центрів для студентської інноваційної діяльності», партнерами якого були університети Франції, Фінляндії, Швеції, Великобританії, Португалії, Молдови, України та Білорусі, а також різні бізнес-інкубатори та інноваційні компанії. Даний захід проходив у Конгрес-готелі «Пуща» біля м. Києва.

Упродовж всіх днів представники започаткованих у кожному університеті-партнері стартап-центрів звітували про виконану роботу по проекту, ділилися власними думками про користь від участі у ньому, а також висловлювали пропозиції щодо подальшої діяльності та співпраці.

Відтак, Дорін Фестеу, як голова та академічний координатор програми, презентував звіт-відео: хто є учасниками проекту Темпус, яка мета проекту, що зроблено впродовж усього періоду реалізації даного проекту, а також інформацію про вклад кожного університету у проект SUCSID.

Далі учасники презентували свої звіти про роботу стартап-центрів.

У звіті про роботу Стартап-центру ТНТУ учасниками зустрічі від ТНТУ було представлено інформацію про результати усіх проведених заходів від моменту започаткування Стартап-центру. Зокрема, про створення навчальної лабораторії інновацій Стартап-центру ТНТУ на базі факультету управління та бізнесу у виробництві, про проведення Бізнес-тижнів, тренінгів для студентів 3-5 курсів різних спеціальностей, про організацію Бізнес-школи від Стартап-центру ТНТУ з метою проведення навчання та бізнес-ігор з наступних дисциплін: «Інноваційний менеджмент», «Лідерство», «Інтелектуальна власність», «Підприємництво», «Бізнес-планування». Також було проведено краш-тестування інноваційних стартап-проектів. У підведенні підсумків звіту було зазначено, що Стартап-центр ТНТУ залучив для подальшої співпраці компанії «МагнетікВан», «Галактика комфорту», «СтереоАрт», «Профіцентр» і готовий допомагати активній креативній молоді в створенні власної справи, написанні бізнес-плану, ознайомленні із законодавством, яке регулює відносини у сфері підприємництва, правилами та принципами створення успішної бізнес-команди та особливостями управління в бізнесі.

Представники Білоруського національного університету поділилися інформацією про здійснені ними заходи. Зокрема, ними проводилися дистанційні, командні тренінги, основною метою яких було допомогти студентам довести ідею із фази зародження у фазу втілення її у життя, тобто до реального бізнесу. При цьому основний акцент робився на розвиток лідерства та формування команди, залучення спеціалістів із різних сфер діяльності (юристів, маркетологів тощо). Також було коротко представлено студентські бізнес-проекти, які пройшли відбірковий конкурс. На думку колег із Білорусі основним результатом участі у даному проекті стала зміна мислення, яка полягає у тому, що «ми можемо все, а бізнес — це гра».

Учасники проекту із Молдови розповіли про роботу Школи «Консалтинг-Центр», яка є відкритою не лише для студентів, але й для підприємців, активної молоді та інших осіб, які мають бажання брати участь у навчанні та бізнес-тренінгах, а також потребують консультаційної підтримки. У школі створено бізнес-інкубатори для студентів з метою моделювання бізнес-середовища, тестування бізнес-ідей, оцінки ризиків, розвитку партнерських відносин, пошуку нових шляхів виходу із кризових ситуацій, а також проведення різних тренінгів. Зокрема, організовано тренінги для бізнес-леді, щоб допомогти їм перемагати, досягати успіхів в організації власної справи. На завершення виступу колеги з Молдови наголосили, що у сучасному світі все швидко змінюється, а тому «ми повинні мислити інноваційно, креативно, нестандартно».

В презентації стартап-центру «First Capital» Харківського національного економічного університету представлено структуру, чисельні заходи та проекти даного центру, наголошено на формуванні теплої та творчої атмосфери для стимулювання до активного мислення та дружньої співпраці. Особливістю його є те, що окрім студентства та підприємців, він у своїй роботі зорієнтований і на школярів.

Під час звітування про виконану роботу стартап-центру Сумського національного університету, колеги поділилися цікавим досвідом щодо започаткування виконання комплексних дипломних проектів студентами різних спеціальностей, напрямів підготовки. Наприклад, студенти-інженери розробляють технічну частину проекту, а студенти-економісти проводять його економічну оцінку та обґрунтування.

Слід згадати, що в зустрічі прийняв участь Девід Перріш — тренер, міжнародний консультант з творчого підприємництва та менеджменту у сфері культури, Член Королівського інституту маркетингу (Лондон), дослідник з Інституту лідерства та управління (Лондон), член Королівського товариства мистецтв. Він у ході свого виступу поділився досвідом функціонування різних стартап-центрів, а також презентував свою нову книгу «Футболки і костюми. Поради для креативного бізнесу», присвячену темі бізнесу та креативності.

Ще один іноземний учасник, виконавчий директор Португальської консалтингової фірми «Irradiare», яка є консультантом з реалізації інфраструктурних проектів регіонального і міжрегіонального співробітництва від ЄБРР, Маркос Ногуейра у своїй доповіді акцентував увагу на тому, що потрібно зосереджуватися не на продукуванні нових ідей, а на розв’язанні існуючих проблем. Слід застосовувати системні підходи до розв’язання проблем, залучати до співробітництва людей різних спеціальностей з метою обміну думками, досвідом та доброзичливою критикою.

На завершення учасники стартап-центрів взяли участь у пошуку нових шляхів співробітництва.

Заходи заключної звітної зустрічі учасників та партерів проекту TEMPUS «Створення міжуніверситетських стартап-центрів для студентської інноваційної діяльності» висвітлені у засобах масової інформації, зокрема на національному «5 каналі».

Команда Стартап-центру ТНТУ