III Міжнародна науково-методична конференція
«Актуальні питання організації навчання іноземних студентів
в Україні»

18 - 20 травня 2016 року факультетом по роботі з іноземними студентами організовано та проведену III Міжнародну науково-методичну конференцію «Актуальні питання організації навчання іноземних студентів в Україні».

В роботі конференції взяли участь понад 100 учасників з Польщі, Німеччини, Єгипту та України.

Учасників конференції привітала Консул Посольства Арабської Республіки Єгипту в Україні Марва Абделаал Махмуд.

Директор «Українського державного центру міжнародної освіти» МОН України Олена Шаповалова вказала на основні напрямки інтернаціоналізації вищої освіти в Україні.

Про правила перебування іноземних студентів в Україні та шляхи покращення взаємодії між ВНЗ та органами ДМС розповіла заступник начальника Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області Тетяна Мулик.

Заступник директора Інституту перепідготовки та підвищення кваліфікації Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова В’ячеслав Тимохін у своєму виступі окреслив можливі шляхи реформування міжнародної освіти України.

Наталія Науменко, заступник директора «Інформаційно-іміджевого центру» МОН України, виступила з доповіддю про визнання іноземних документів про освіту як складову системи забезпечення якості і спільно з юристом «Інформаційно-іміджевого центру» Вірою Усатюк провели круглий стіл: «Визнання документів про освіту іноземних громадян в Україні». Участь у круглому столі взяли участь представники ВНЗ Львова, Чернівців, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Запоріжжя та Тернополя, що займаються підготовкою фахівців іноземних держав.

Про особливості організації освітнього процесу українських студентів в Польщі розповіли представники Люблінської політехніки Павел Дроздзель, Павел Комада та Павел Мазурек.

Генадій Онищенко, начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн та академічних обмінів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара у своїй доповіді вказав на роль і місце інформаційних технологій у лінгвістичній підготовці студентів-іноземців.

Петро Сельський, декан факультету іноземних студентів поділився досвідом щодо організації додипломної підготовки іноземних громадян у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Я. Горбачевського″

Активну участь в роботі конференції взяв декан підготовчого відділення для іноземних студентів «Компіс» Національного університету «Львівської політехніки» Володимир Пелех.

Начальник центру підготовки іноземців Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Андрій Виселко поділився досвідом викладання української мови як іноземної за методикою занурення.

У режимі онлайн з доповіддю на тему :«Проблеми корупційних ризиків при роботі ВНЗ з компаніями-посередниками з набору іноземних студентів» виступив Дмитро Плинокос, доцент кафедри управління персоналом і економіки праці Запорізького національного технічного університету.

Учасники конференції обговорили: особливості організації освітнього процесу студентів іноземців; роль інформаційних технологій упродовж викладання фундаментальних і професійно-орієнтованих дисциплін студентам-іноземцям; особливості викладання навчальних дисциплін англійською мовою; методику викладання української мови як іноземної; організаційні та методичні аспекти реалізації дистанційного навчання студентів-іноземців; формування загальнолюдських цінностей та міжнаціональної взаємоповаги; організаційні та виховні заходи для соціальної адаптації іноземних студентів із різних регіонів світу; народні традиції України як засіб мовної адаптації іноземних студентів.

Окремі аспекти підготовки фахівців для іноземних держав в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя представила проректор з міжнародного співробітництва Тетяна Вітенько, а декан факультету по роботі з іноземними студентами Богдан Ковалюк поділився думками стосовно якості освіти іноземних студентів в Україні.

Про виховну роботу на факультеті, вплив досвіду, здобутого в Україні, на життя іноземних студентів після завершення навчання розповіла заступник декана Ірина Крамар.

У конференції взяли участь представники суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з набору іноземців на навчання в Україні та страхових компаній «Мегаполіс» та «ПРОСТО – страхування».

Учасники конференції мали змогу переглянути концерт за участю слухачів підготовчого відділення для іноземних громадян та студентів.

Матеріали конференції розміщені в інституційному репозитарії ELARTU за посиланням: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/16730