Майбутні інженери-електроенергетики знайомились з роботою сонячної електростанції ТОВ «Солар Карпати»

15 травня 2018 року студенти та викладачі факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії здійснили тематичну екскурсійну поїздку на сонячну електростанцію ТОВ «Солар Карпати», яка знаходиться у Снятинському районі Івано-Франківської області.

Варто відмітити, що це планова екскурсія для студентів та викладачів факультету у складі новоствореної кафедри електричної інженерії. Щорічно з метою засвоєння теоретичних знань зі спеціальних дисциплін студенти спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» відвідують об’єкти електроенергетичної галузі.

В ході екскурсії майбутні інженери-електроенергетики збагатили свій практичний професійний досвід та мали можливість познайомитися з енергетичним виробництвом та виробничими потужностями сонячної електростанції.

Студентів ознайомили з основними механізмами та пристроями роботи електростанції, зокрема з пристроями прямого перетворення сонячного випромінювання в електричний струм за допомогою напівпровідникових фотоелементів – сонячними батареями, а також з пристроями і елементами електричних мереж.

Співробітники станції розповіли студентам як в автоматичному режимі, проводячи стеження за сонячними променями, можна отримати максимальну кількість енергії.

Від керівництва «Солар Карпати» студенти дізналися, що сонячна електростанція потужністю 4,126 МВт, побудована на земельній ділянці площею 7,7 га та складається із 15 872 полікристалічних фотомодулів, є однією з найбільших в регіоні. Вироблену електроенергію станція генерує в загальну електричну мережу. Будівництво станції виконувалося із залученням Дніпропетровського ТОВ «Солар Стальконструкція». Річна генерація електроенергії цієї станції становить 4,2 млн. кВт/год., що дозволяє скоротити кількість шкідливих викидів СО2 в атмосферу до 2 тис. т на рік.

Організували дану екскурсію для студентів к.т.н., доцент Оробчук Богдан Ярославович, к.т.н., старший викладач Козак Катерина Миколаївна та асистент, аспірант Хомишин Віктор Григорович.