Організація європейських літніх шкіл і розвиток мобільності

Ректор університету член-кореспондент НАН України Петро Ясній взяв участь у 22-й Європейській конференції по руйнуванню ECF22 «Вплив навантаження і середовища на міцність конструкцій», яка проходила з 21 по 31 серпня 2018 року в Белграді (Сербія) під егідою Європейської асоціації з цілісності конструкцій (ESIS). Конференція проводиться кожні два роки і збирає понад пів тисячі фахівців з усього світу.

Крім виступу з науковою доповіддю ректор університету долучився до виборів нового керівництва ESIS — президента і віце-президентів.

Під час конференції Петро Ясній, як співголова, провів засідання комітету ESIS №13 з навчання і тренінгу для майже 20 учасників конференції, де також були присутніми колишня президент ESIS професор Леслі Банс-Сілз (Ізраїль) та новообраний президент професор Франческо Яковелло (Італія), а також віце-президенти ESIS. На засіданні було розглянуто ряд важливих питань діяльності комітету. Зокрема, заслухані доповіді професорів Олександра Седмака (Сербія) і Желько Божича (Хорватія) про досвід організації і проведення літніх шкіл з механіки руйнування для молодих науковців у Сербії та у 2017 році в місті Дубровнику (Хорватія).

Віце-президент ESIS професор Лівій Марсавіна (Румунія) поділився досвідом імплементації дисципліни механіка руйнування в освітні програми підготовки магістрів за спеціальністю інженерна механіка в Університеті Тімішоара (Румунія).

Петро Ясній представив звіт про діяльність комітету упродовж 2016-2018 рр. і основні напрямки роботи до 2022 року. Основна діяльність комітету за цей період була зосереджена на організації і проведенні літніх шкіл для молодих науковців. Зазначено, що 1-а, 3-я і 5-а літні школи була організовані в рамках Європейських конференцій з руйнування ECF20 (Трондхейм, Норвегія – 2014), ECF21 (Катанія, Італія – 2016, ) і ECF22 (Белград, Хорватія – 2018). 2-а і 4-а літні школи проведені відповідно в Тернополі (Україна) у 2015 р.) і Дубровнику (Хорватія) у 2017 р. На основі попередніх погоджень було запропоновано, що наступні літні школи, яким буде надана підтримка ESIS відбудуться: 6-а у м. Кракові (Польща, 2019) та 7-а в м. Фунчал, Мадейра (Португалія, 2020). Також було заслухано проф. Ярослава Галкевича (Польща) з презентацією програми і кошторису 6-ї літньої школи на базі Гірничо-металургійної академії в Кракові.

З членами консорціуму професорами Франческо Яковелло і Желько Божичем обговорено основні етапи підготовки і напрями вдосконалення спільного трансконтинентального проекту «Інноваційні курси з цілісності конструкцій для підготовки фахівців з будівництва і цивільної інженерії та інженерної механіки» для участі в конкурсі за програмою Erasmus+.

Під час обговорення питань співпраці з представниками університетів Італії, Польщі та Румунії висловлено особливу зацікавленість у розвитку програм мобільності студентів, викладачів і науковців.

Під час засідання комітету ESIS ТС13