Всеукраїнський форум
«Лідерство жінок під час війни»: приклади, які варті наслідування

Українські жінки — стійкі, мужні, незламні… Вони знаходять себе та розкривають свій потенціал у різноманітних сферах заради одного — перемоги. Сьогодні є багато прикладів діяльності жінок-лідерок, яких прагнуть наслідувати, а набутий ними досвід потребує обговорення як потужний інструмент виживання в новітніх умовах, особливо під час війни.

4 липня 2023 року в Києві саме ці питання стали лейтмотивом проведення Всеукраїнського форуму «Лідерство жінок під час війни», організатором якого виступила Київська школа державного управління імені Сергія Нижного. Захід зібрав близько 600 жінок з різних регіонів нашої держави (ще понад тисяча учасниць долучилися онлайн) та мав на меті представити успішні приклади активностей жінок, які демонструють лідерство у різних сферах і стати платформою для пошуку шляхів об’єднання лідерок задля розвитку стійкості та сталого відновлення України.

Серед учасниць — представниці органів державної влади, місцевого самоврядування, різноманітних інституцій, бізнесу, медичних служб, волонтерських організацій та інших сфер діяльності.

ТНТУ представляла завідувачка кафедри економіки та фінансів д.е.н., професор Олена ПАНУХНИК.

Основними напрямами для обговорення було визначено: участь жінок у наближенні перемоги; створення нової моделі медичної допомоги як відповідь на наслідки війни; безпека та воєнні виклики для жінок на публічній службі; проблеми ґендерної рівності у секторі безпеки та оборони; стратегії планування в умовах війни; інструменти для розв’язання кризових питань, зокрема, потужний волонтерський рух; стратегії управління персоналом в умовах війни тощо.

Мотивуючими та яскравими були виступи спікерок, серед яких: Джанет Енн НАПОЛІТАНО — колишня Міністр внутрішньої безпеки США та діючий член Консультативної ради з питань розвідки при Президентові США, колишня губернатор штату Аризона; Оксана ЖОЛНОВИЧ — Міністр соціальної політики України; Ганна МАЛЯР — заступник Міністра оборони України; Валерія ІОНАН — заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції; Таміла ТАШЕВА — постійна представниця Президента України в АР Крим; Віра МИХАЙЛЕНКО — Голова вищого антикорупційного суду; Людмила ШУГАЛЕЙ — генерал-майор медичної служби, начальниця Військово-медичного управління Служби безпеки України та інші.

Під час форуму відбулись дві панельні дискусії: «Жіноче лідерство під час війни», присвячена жінкам, які тримають фронт у своїй сфері та роблять внесок у допомогу нашій країні та «Згуртованість як стратегія стійкості в умовах війни», присвячена об’єднанню жінок, адже саме у такий спосіб можна подолати виклики, що постали як перед Україною в цілому, так і кожною з нас, зокрема.

Більше цікавої інформації про подію можна дізнатися на сайті КШДУ імені Сергія Нижного та в інших інтернет-джерелах.