Професорові Богдану Яворському призначено довічну стипендію Кабінету Міністрів України

Розпорядженням Кабміну від 29 вересня 2023 року № 858-р «Про призначення стипендій Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти» призначено довічну стипендію КМУ Богдану Яворському, професорові кафедри радіотехнічних систем Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Професор Богдан Іванович Яворський працює в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя з 1991 року. Трудову діяльність розпочав на радіозаводі (м. Золочів, Львівська обл.) після навчання (1966 -1971 рр.) у Львівській політехніці за спеціальністю «Конструювання та виробництво радіоапаратури» (присвоєно кваліфікацію «Інженер конструктор–технолог радіоапаратури»).

У 1971-1991 рр. Яворський Б.І. працював в науково-дослідному секторі (НДС) Тернопільського фінансово-економічного інституту (на посадах інженера, старшого інженера, та старшого наукового співробітника), де виконувалися дослідження, побудова, випробування та супроводження впровадження радіоелектронних систем інформаційних технологій відповідних галузей: Інститут теплофізики АН УРСР (1971-1972 рр.); Кременецький цукрозавод (1972-1974 рр.); Інститут Автоматики АН УРСР (1975-1978 рр.); КБ «Шторм» при КПІ (1974-1985 рр.); «Інтеркосмос», експеримент «Активний», Інститут земного магнітизму та поширення радіохвиль АН СРСР м. Троїцьк Інститут космічних досліджень (1985-1991 рр.); Тернопільська обласна лікарня (1989-1991 рр.); ТКБ «Сатурн»; Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут; СКП РТП ВАТ «Топаз» та НДІ комплексної автоматизації м. Донецьк; ВАТ ТРЗ «Оріон» м. Тернопіль.

У 1988 р. присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук на тему «Статистичний аналіз та оптимізація рекурсивних алгоритмів цифрових інформаційно-вимірюваних систем»; в 1991 р. присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «Інформаційно-вимірювальні системи».

Богданом Івановичем Яворським засновано наукову школу «Математичне моделювання техногенних та природних складних сигналів».

У 1991-2020 рр. Яворський Б.І. працював завідуючим кафедри «Біотехнічні та медичні апарати і системи» Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту (тепер – кафедра «Біотехнічних систем» Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя).

В 1992 р. Інженерною Академію України його обрано членом-кореспондентом цієї Академії за спеціальністю інформаційні системи, обчислювальна й електронна техніка, системи зв’язку й комунікації, метрологія та приладобудування; в 1998 р.- візитер (29.04-02.05) Центру Стохастичних Процесів Університету UNC, Contract DAAH04-96-C-0027 USA.

В 2008 р. присуджено науковий ступінь доктора технічних наук (зі спеціальності Математичне моделювання та обчислювальні методи); в 2011 р. присвоєно вчене звання професора (за кафедрою Біотехнічних систем).

Входив у склад науково-методичної, технічної та Вченої рад університету, редколегію наукового журналу «Вісник ТДТУ» та спеціалізовані ради зі захисту дисертацій.

З 2020 р. Богдан Іванович працює професором на кафедрі «Радіотехнічних систем» в ТНТУ імені Івана Пулюя. Дає навчальні лекції, супроводить лабораторні роботи та екзамени і захисти випускових робіт бакалаврів, магістрів та докторських дисертацій. Виконує методичну та наукову роботи, як на кафедрі, так і Міністерства освіти та науки України (член відповідних методичної та наукової підкомісій), і закордонних організацій (IEEE Communication - Quantum Communication & Information Technology - член Technical Program Committee).

Здобутком Богдана Івановича є виявлення (вперше в науці) циклостаціонарність шумів під час цифрової обробки сигналів (Cyclostationarity: half a century of research// Signal Processing.- v.86, №4, 2006.- pp. 630-697). Встановлення умов їх виникнення, та визначення їх характеристик постало значним внеском до розвитку теорії цифрових кіл та сигналів, моделювання сигналів та систем на базі оснащених гільбертових просторів з позитивним простором оснащення з відтворним кореляційним ядром. Прикладні результати – підвищення техніко-економічної ефективності, адаптивності до сигналів інформаційно-вимірювальних, томо­графічних, моніторингових, комунікаційних та експертних систем.

Професором Яворським Б.І. опубліковано понад 300 наукових статей, отримано 7 патентів на винаходи, видано 3 монографії, навчальні посібники, тези доповідей і статей у збірниках праць конференцій та симпозіумів. Під керівництвом, консультаціями професора підготовано до захисту дисертації (захищено: 12- аспірантами, 2- докторантами).

Щирі вітання Богдану Івановичу! Бажаємо довгих літ плідної та натхненної роботи!