ТНТУ та Тернопільський обласний краєзнавчий музей підписали Меморандум про співпрацю та партнерство

27 листопада 2023 року відбулася зустріч ректора університету Миколи Митника із заступником директора з питань розвитку та комунікацій Тернопільського обласного краєзнавчого музею Романом Мацелюхом.

Сторони обговорили проблеми збереження та репрезентації української мистецької спадщини в час війни і необхідність перезавантаження музеїв та оцифрування контенту української культури.

Про досвід діджиталізації та цифровізації Музею Івана Пулюя у ТНТУ розповіли фахівці лабораторії кіберфізичних систем — к.ф.-м.н., доцент Юрій Скоренький та к.ф.-м.н., доцент Олександр Крамар. Науковці продемонстрували Роману Мацелюху технічні особливості Цифрового музею Івана Пулюя, створеного в університеті, та показали функціонал мобільного застосунку з доповненою реальністю і відповідний набір сувенірних поштових карток-маркерів з найбільш відомими винаходами Івана Пулюя, зокрема вакуумними лампами на основі катодних променів, фундаментальними науковими експериментами всесвітньовідомого українського науковця та винахідника.

Керівник Центру бенчмаркінгу та вебменеджменту ТНТУ Андрій Паламар закцентував увагу на розширенні мультимедійних інновацій і контенту через збільшення цифрового потенціалу музейних працівників, об’єднуючи їх один з одним ідеями, можливостями, ресурсами та ефективними практиками.

Ректор університету Микола Митник підкреслив, що обмін досвідом, робота над спільними проєктами двох інституцій сприятиме розвитку, збереженню, популяризації національної культури.

Сторони засвідчили бажання поглиблювати дружні зв’язки, підписавши Меморандум про співпрацю та партнерство.